RISØR/KRAGERØ: — Padleturen i den gamle vikingleia er en spennende reise tilbake til i tid, og gir samtidig en ekte naturopplevelse for mennesker som elsker stillhet og vakker, uberørt natur. Leia ble i vikingtiden benyttet av båter som ønsket å komme i le for skjærgårdens kraftige bølger, sier den erfarne havpadleren Sjur Heap.

Han er glad for at det er reisen i den gamle vikingleia mellom Risør og Kragerø som troner lista over populære turmål på Sørlandet. Heap mener dette er en opplevelse som alle bør få med seg.

— Havet er i dag flere meter lavere enn i vikingtiden, og avdekker tre landpartier på rundt 100 meter som enkelt kan forseres til fots. De tre korte landpartiene skaper en ekstra dimensjon av spenning og utfordring til turopplevelsen, samtidig som det gir deg mulighet til å strekke på bena, forteller Heap.

Norges beste turopplevelse

Det er en undersøkelse Respons Analyse har utført på vegne av turkjeksen Bixit som avslører at padleturen er den høstturen flest vil ta på Sørlandet.

— Det viser seg at Torghatten ruver i nord, mens Galdhøpiggen fortsatt er høyest på Østlandet. På Nordvestlandet er det Sunnmørsalpene som gjelder, mens Preikestolen er mest populær i vest. I Sør-Norge ønsker folk aller helst å oppleve den gamle vikingleia som strekker seg mellom Kragerø og Risør, forteller Martin Steffensen, produktansvarlig i Sætre.

Turnasjon

Halvparten av de spurte skulle gjerne ønske de var oftere på tur, men ni av ti mener at Norge kan kalle seg en turnasjon. Undersøkelsen viser også at man blir mer glad i høstturer med alderen, og at nesten halvparten av nordmenn helst vil ha med familien på tur i skog, mark eller på fjellet.

— Blant de unge er det selvfølgelig kjæresten som gjelder. 40 prosent av unge mellom 16 og 34 år vil helst ha med seg kjæresten på tur. Samtidig viser det seg også at den yngre garde er de som i størst grad foretrekker å gå tur i eget selskap, forteller Martin Steffensen i en pressemelding.