JUBEL: Audnedal-ordfører Tønnes Seland holder den ferske innbyggeren William i armene. Han er innbygger nummer 1700 i kommunen. Stolte foreldre er Målfrid Marie og Stian Lejbølle. Foto: Jarle R. Martinsen

AUDNEDAL: – Fortsetter det slik skal vi klare 2020 innbyggere innen år 2020, mener Seland.

Tirsdag trillet han inn på tunet til Målfrid Marie (33) og Stian (32) Lejbølle som bor i Barstad, et godt stykke inn på heia ved Konsmo. I vogga lå William på to måneder og innbygger nummer 1700 i kommunen. Men siden han kom til, har innbyggertallet økt ytterligere til 1732. Et slikt tall kommer etter et systematisk arbeid i en årrekke for å få opp innbyggertallet. For ti år siden nådde kommunen en bunn med 1554 innbyggere og det ble satt ned en komité for å finne løsninger for å få opp innbyggertallet. Blant de tingene som ble gjort er å legge kommunens friluftsområder bedre til rette.

Frivillige lag og foreninger er tilført mer kommunal støtte for å få opp aktiviteten og en egen flerbrukshall er bygget.

– Men vel så viktig at vi har et oppgående næringsliv som satser, blant annet innen trevirke og landbruk. Konsmo Fabrikker betyr svært mye for oss, sier ordføreren.

Full barnehagedekning

Kommunen har bygget ut økt med 70 nye barnehageplasser de siste årene slik at det ikke lenger er ventelister.

– Det er slutt på at folk lar være å bo i en kommune fordi arbeidsplassen ikke er en spasertur unna. De ønsker gode oppvekstvilkår for seg selv og familien, og har ikke noe i mot å pendle til jobb om det er nødvendig, sier Seland.

I så måte er togstasjonen i bygda svært viktig. Derfra er det kun 40 minutter inn til Kristiansand. – Trusler om nedleggelse av stasjonen gjør at vi må passe på og jobbe aktivt for å bevare den, sier Seland.

Kom tilbake

Målfrid Marie Lejbølle er oppvokst i grenda hun og mannen nå har flyttet til. – Da jeg flyttet herfra til Oslo som 19-åringen tenkte jeg det var for godt. Men så begynte venninner å flytte tilbake til Audnedal og hjemlengselen tiltok, forteller hun.

Hun har fått med seg ektemannen Stian som er fra Drammen. Begge har jobb i kommunen, hun som sykepleier, han som ruskonsulent.

– Det har vært en stor overgang å bo i Oslo og komme til Barstad der det er åtte fastboende. Men det er kort vei ned til Konsmo med et rikt fritidstilbud, sier Stian som liker at alle kjenner alle.

KAKE: Selvsagt hadde ordfører Seland med kake til den nye innbyggeren. Slik så den ut. Foto: Jarle R. Martinsen

De ser på kommunen som et ideelt sted å vokse opp for sønnen William. – Her er trygt og godt, fastslår Målfrid.

Vil lokke

Audnedal har altså som mål å nå 2020 innbyggere innen 2020. – Det vil ikke komme av seg selv. Vi skal fortsette å jobbe aktivt. Blant annet skal vi ta kontakt med utflyttede audnedøler for å prøve å lokke dem tilbake, sier Seland.

Flytter fra bygdene

Norske flyttetrender viser at fraflyttingen fortsetter fra bygdene og inn mot byene. Nye internasjonale studier viser at Norge skiller seg fra de fleste andre vesteuropeiske land, hvor sentraliseringen avtok på 1990-tallet. Mange av de største europeiske byene har nå en betydelig utflytting og nedgang i folketallet.

– I Norge foregår det fortsatt en hovedstadsgenerert vekst. Dette betyr at mange kommuner på det sentrale Østlandet nyter godt av å ligge i nærheten av Oslo, og befolkningsveksten kan ofte tilskrives den geografiske beliggenheten, sier forsker i Statistisk sentralbyrå Lars Østby.

Han mener det er rimelig å tro at hvis eller når hovedstadsområdet har vokst seg stort nok, og så å si begynner å kveles av sin egen tetthet og størrelse, vil vi også her til lands få en avtakende urbaniseringstrend.

– Men sammenlikner vi med resten av Europa, mangler vi jo fullstendig virkelige storbyer, og det kan nok bli en stund til vi kommer så langt, påpeker han.