AGDER: En fersk undersøkelse av levekår for barn på Sørlandet viser at jentene gjør mer husarbeid enn guttene.

Rapporten er utarbeidet av Agderforskning, og 811 femteklassinger på 33 skoler i de sju knutepunktkommunene har bidratt i undersøkelsen. Forskerne fant ikke store forskjeller i barnas hverdagsliv og levekår mellom kommunene, men de fant en del tydelige forskjeller mellom kjønnene.

Prosjektleder Ann Christin Nilsen har sammen med Randi Wærdahl, Ingunn Kvamme og Kathrine Bakke i Agderforskning gjennomført undersøkelsen. Den dekker et stort spekter av temaer, som forhold til familie og venner, barnas fritidsinteresser, eiendeler og bruk av kulturtilbud.

— Ikke overraskende

— Funnene våre med forskjeller i husarbeid kom ikke veldig overraskende. Men det er veldig viktig å være klar over dette. Allerede i tiårsalder, og kanskje også før, har vi klart å reprodusere et kjønnsrollemønster med tydelige forskjeller på dette området, sier Ann Christin Nilsen.

Hun sier det har vært lite forskning på barns arbeid, men at funnene er i tråd med den forskningen som har vært gjort tidligere.

Husarbeidet er slike ting som matlaging, rengjøring, rydding og å gå handletur for foreldrene. Når det gjelder omsorgsarbeid er det også jentene som gjør mest, men her bidrar guttene mer i det datagrunnlaget som finnes i svarene fra de 811 barna. Eksempler på omsorgsarbeid for disse femteklassingene er å passe dyr eller å passe småsøsken.

Mer press på jentene

— Det er ikke unaturlig å se dette i sammenheng med utviklingen blant voksne. Menn kommer i større grad på banen i omsorgsarbeidet, og i vårt materiale ser vi altså at forskjellene mellom gutter og jenter er mindre enn når det gjelder husarbeid.

71 prosent av jentene opplever at det er "viktig" eller "veldig viktig" at de hjelper til hjemme, mens en mindre andel av guttene opplever dette (63 prosent).

Det kan se ut som om jentene opplever et sterkere forventingspress enn guttene til å bidra i arbeidet hjemme.

fax0309.png Foto: Fædrelandsvennen 3. september