KRISTIANSAND: – En skulle tro de ikke hadde barn i skolen selv. Jeg tror ikke foreldre vil kjøre barna sine til en skolefritidsordning, for deretter å frakte dem til skolen en time etterpå. Jeg er veldig spent på hvordan dette skal fungere i praksis, sier en kritisk gruppeleder for Arbeiderpartiet, Mette Gundersen.

Formannskapet avgjør onsdag om kommunen skal oppfordre menigheter, private og frivillige til å drive skolefritidsordning (sfo).

– Vi vil gjøre tilbudet best mulig, og da må det også være bredest mulig. Vi har gått til valg på større valgfrihet, sier Høyres gruppeleder, Hans Otto Lund.

Privatisering av sfo

Høyre og Frp åpner for å konkurranseutsette kommunale skolefritidsordninger, dersom man får henvendelser fra en privat aktør som vil overta driften.

– På lengre sikt kan det være ønskelig å flytte hele tilbudet over til det private markedet, sier Lund.

– Å privatisere sfo er vi totalt motstandere av. Sfo er en integrert del i den offentlige grunnskolen. Hele forslaget klinger underlig, mener Mette Gundersen.

Menigheter, private og frivillige kan drive sfo, men det krever godkjenning fra kommunen hvis tilbudet skal oppfylle kravene i opplæringsloven. Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) håper et politisk vedtak fører til at private aktører kommer på banen.

– Det er sunt å gi kommunen konkurranse. Det gjør at kommunens tilbud også blir skjerpet, sier Kristiansen.

Henvendelser fra idrettslag

De siste 20 årene har kommunen fått svært få henvendelser fra det private markedet. De henvendelsene som er kommet, har vært fra idrettslag. Disse fyller imidlertid ikke kravene til oppholdstid.

– Stort sett dreier det seg om spesialiserte idrettsaktiviteter med et begrenset antall timer i uka. Ifølge opplæringsloven skal sfo ha tilbud både før og etter undervisningstid, minimum hver undervisningsdag. Idrettslagene må utvide og tilpasse aktivitetene hvis de skal godkjennes, skriver rådgiver Grete Olsen i saksfremlegget til formannskapet.

Velger bort sfo

Fædrelandsvennen omtalte i sommer en brukerundersøkelse for kommunens sfo. Undersøkelsen viser at foreldrene er godt fornøyde med kvaliteten, men svært misfornøyde med månedsprisen på 2377 kroner. Tilbudet er hundre prosent brukerfinansiert. Til sammenligning er månedsprisen for en full barnehageplass 2330 kroner, og der er oppholdstiden dobbelt så lang.

Sfo i Kristiansand har 100 færre barn nå, sammenlignet med for fem år siden. Sfo-lederne Fædrelandsvennen snakket med tror prisen har avgjørende betydning.

Det finnes i dag menigheter og organisasjoner som driver et "etter skoletid"-fritidstilbud som ikke er godkjent som sfo.

– Foreldrene bestemmer selv om de ønsker å ha barna sine i en menighet eller et annet sted på fritiden. Det kan kommunen selvfølgelig ikke forhindre, påpeker Mette Gundersen.

Kan bli billigere neste høst

Talen fra oppvekststyret er klar: Foreldrene har rett til å klage på månedsprisen på 2377 kroner.

Oppvekststaben utreder en mer fleksibel sfo, slik at det for eksempel blir mulig å betale for sfo bare om morgenen, eller bare om ettermiddagen. Det vurderes lavere satser for familier med lav betalingsevne, og søskenrabatt på tvers av sfo og barnehage. Oppvekstyret behandlet betalingssatsene for sfo før sommeren.

– Foreldrene har vært misfornøyde over lang tid, og tilbudet er dyrt i vår kommune. Vi bør gjøre noe med prisen, sa Eva Kvelland (V).

Tall fra SSB viser at sfo i Kristiansand er den nest dyreste blant de 20 største byene i landet. Endringer i betalingssatsene innføres tidligst høsten 2013, fordi det krever et vedtak i bystyret i forbindelse med neste års budsjett.