MANDAL: – Det er en stor oppdagelse som forteller hvordan vår skipsfart var også på vikingtiden, forteller arkeolog Pål Nymoen fra Norsk Maritimt Museum.

I juli var sju personer fra Mandal Dykkerklubb ved en holme tre kilometer sørvest for Mandal sentrum. Da kom en av dykkerne, Elisabeth Lehne, over mer enn 70 små, ubrukte kvernsteiner på omlag ti meters dyp.

– Ut fra det som så langt er sett på funnstedet kan vi fastslå at det dreier seg om et skipsforlis, forteller Nymoen.

Male korn

Kvernsteiner ble brukt til å male korn i gammel tid. Nøyaktig hvor steinene er hentet fra er vanskelig å si, men det er konstatert at det ble laget kvernsteiner både i Sogn og Nordland. Nymoen sier at de tror disse kommer fra Nordland.

– Eksporten av denne handelsvaren har en mer enn 1000 år gammel historie. Arkeologiske funn fra landene rundt nordsjøbassenget viser at virksomheten har hatt et stort omfang, sier han.

STOLT: Elisabeth Lehne fra Mandal Dykkerklubb holder en kvernestein som hun fant i dypet. Her flankert av arkeologene Morten Reitan og Pål Nymoen fra Norsk Maritimt Museum. Foto: Privat

Det er likevel svært få skipslaster av disse steinene som er kjent til nå. Men i fjor ble det undersøkt et forlissted i Ulvøysund i Lillesand med samme type kvernstein.– Det viste seg at dette funnet kunne dateres til første halvdel av 1000-tallet. Med god grunn har vi derfor store forventninger til hva det nyoppdagede forlisstedet ved Mandal kan inneholde av kulturhistoriske kilder, forteller han.

Undersøkes mer

I løpet av neste år skal så funnstedet i Mandal undersøkes nærmere. – Det vil vi gjøre i samarbeid med Mandal Dykkerklubb. Vi håper å finne mer last fra forliset den gangen, sier han.

Han vil ikke fortelle eksakt hvor funnet ble gjort. – Nei, det er viktig for oss at stedet blir liggende i fred, sier han.