TENKER STORT: Kvadraturinvestor Ivar Mjåland (t.v.) og daglig leder Harald Andersen i Kvadraturforeningen ønsker at parkeringsanlegget skal omfatte både Øvre og her Nedre Torv. De frykter politikerne snevrer inn prosjektet. Foto: Kjartan Bjelland

Byutviklingsstyret levnet i går ingen tvil om at de vil gå videre med parkeringshuset under Torvet. Men høringsrunden vil avgjøre om det blir et vanlig eller automatisk anlegg.

— Hvis vi lager et parkeringshus som ikke er brukervennlig, blir det en fadese. I mitt hode er et automatisk anlegg med heis total fadese. Nå skal jeg ikke nevne kjønn, men jeg tror mange damer ikke liker konvensjonelle p-anlegg. Å komplisere dette ytterligere med heiser er dødfødt, sa Odd Nordmo (H), i en tone som blant enkelte kvinner i lokalet ble oppfattet som lettere mannsjåvinistisk.

Og der satt den tidligere politistasjonssjefen plassert midt mellom to kvinner, den ene etter eget sigende en meget habil p-hussjåfør.

— Jeg utfordrer Nordmo: Jeg kan parkere om kapp når som helst, kvitterte Solveig Nilsen (V) i en syrlig tone.

Innrømmet bulking

Overfor Fædrelandsvennen legger hun til følgende:

— Jeg lurer på hvorfor så mange menn kjører til Sørlandsparken da? Nei, de er nok like redde for parkeringshus som damene.

Nordmo valgte en forsonende linje etter å ha sett hvor det bar av gårde. Han innrømmet like godt, overfor sidekvinnen og Fædrelandsvennen, at han som sjåfør har hatt nærkontakt med en søyle i parkeringskjelleren der han bor. Men det har kona også, tilføyde han.

— Poenget er at folk må ha det enkelt, bedyrer han.

De næringsdrivende i Kvadraturen hadde på forhånd anmodet at parkeringsanlegget blir av den konvensjonelle sorten, som omfatter både Øvre og Nedre Torv. Dessuten vil de ha en inngang nær Markens.

Men parksjefen advarer mot dette:

— Faste installasjoner på Torvet er til hinder for bruken, for å si det sånn, sa Svein Ole Breland, uten at det så ut til å synke helt inn rundt bordet.

- Prisen skal ned

Av hensyn til prisen, hvis anslag varierer fra 300.000 til 800.000 per plass, ønsker politikerne å vurdere om anlegget likevel skal ha søyler. Dessuten vil de ha utredet inngangsparti tett på gågata.

— Parkeringshus under Torvet betyr utrolig mye for en levende kvadratur. Og vi har tro på at prisen skal en god del ned, sa styreleder Grete Kvelland Skaara (KrF).

Kun Miljøpartiet de Grønne stemte imot å legge reguleringsplanen for parkeringsanlegget ut på høring. De mener byen har nok p-plasser, men fikk pepper fra partiet Venstre.

— Dette kan være et positivt miljøtiltak, fordi vi får større aktivitet i sentrum i konkurranse med Sørlandsparken, mente Solveig Nilsen.

By- og samfunnsenheten i kommunen har fremmet to alternativer som skal høres før ny behandling i april: Et vanlig anlegg med 400 plasser under Øvre og 200 plasser under Nedre Torv, og et automatisk anlegg med 400 plasser under Øvre Torv.

— De har ivaretatt våre innspill, da har vi et godt grunnlag for å komme videre. Dette gir økt optimisme, uttalte Ivar Mjåland, kjent gårdeier og tidligere kjøpmann i Kvadraturen, etter å ha lyttet til debatten.