KRISTIANSAND: Et lavterskeltilbud for alle som ikke har et sted å være på julaften, slik beskriver Haukbjørk Balch-Barth tilstelningen hun arrangerer julaften.

Hun understreker at dørene er åpne for alle, og nevner spesielt alenemødre, single og dem som synes at julaften kan være en belastning.

— Veldig mange blir en tante eller onkel som kommer til søsken med familie for å feire jul. Det er ikke gøy å være femte hjul på vogna. Jeg har også sendt mail til barnevernet, og har veldig lyst til å gå nedover Markens og invitere alle KLAR-selgerne.

Åpen scene

Lokalet på Strandpromenaden 31 lånes gratis. Det rommer 65 personer, så det kan lønne seg å kontakte arrangøren på sunnivavetland@gmail.com i forkant. Hun etterlyser både gjester og frivillige.

— Vi begynner forberedelsene klokken ni i dag. Alle er hjertelig velkommen til å hjelpe. Middagen serveres rundt halv sju, men det kommer litt an på hvor mange som hjelper meg. Foreløpig er det bare søsteren min Tale og meg. Men vi feirer om vi blir to eller seksti, vi har jo et stort hus og piano. Forresten, om noen har lyst til å spille; det blir en slags julaften med åpen scene.

Overskuddsjulekaker fra bakeri og donerte julegaver setter stemningen. Juletreet kommer fra en snill bonde, men maten jobbet hun i skrivende stund fremdeles med å skaffe. Da Haukbjørk Balch-Barth tidligere har vært omtalt i Fædrelandsvennen i forbindelse med «dumpster-diving», er det naturlig å spørre om julemiddagen kommer fra nærbutikkens container.

— Jeg har funnet en del gulrøtter og klementiner i en container, men maten blir fort frostskadd nå. Det aller fineste hadde vært om butikkene, bare for julen, hadde hatt lyst til å donere overskuddsmaten de ellers vil kaste. Vi har ingen midler, og prøver hardt å skaffe mat, sier hun.

Fremmede hjem

Det er ikke første gangen Haukbjørk Balch-Barth feirer en spesiell julaften. I fjor inviterte hun to fremmede gutter fra Tel Aviv til julefeiring hos sin mor på Lista.

— Første gang jeg møtte dem var i en grøft på julaften. De hadde kjørt utfor på vei til oss, og ingen stoppet for å hjelpe. Vi traff hverandre først gjennom en coachsurfing-side på nettet, hvor de spurte etter en sofa å sove på i Kristiansand. Jeg sa jeg kunne tilby dem en sofa på Lista. Heldigvis har jeg en åpen og utradisjonell mor, selvfølgelig fikk de feire jul med oss.

— Du har tidligere uttalt at du nesten ikke bruker penger. Hvordan går det i julen?

— Jeg nekter å gi gaver med mindre jeg har lyst. Det er kvalmt og miljøbelastende å kjøpe pliktgaver ingen trenger. I stedet har jeg laget noe, mens andre får et kort hvor det står «Jeg har ikke funnet en gave jeg har lyst til å gi, og velger derfor å la være. Du vet jeg er glad i deg, og gir deg noe jeg har lyst til å gi senere».

— Har du selv et juleønske?

— Det må være at folk skal bry seg litt mer om andre. At de skal være mer tålmodige og ta seg tid til å lytte i stedet for å fordømme. Tenk mindre på penger og mer på hva andre trenger. Det er mitt juleønske.