TOK KOLLEKTEN: Daglig leder Harry Omdal i Voie kirke sier det ser ut som tyvene kun tok kollekten på over 26.000 kroner. Pengene lå midlertidig oppbevart i et låst skap på kontoret hans. Foto: Torstein Øen
INNBRUDD: Innbruddet i Voie kirke ble oppdaget på morgenen tredje juledag. Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: RomjulsInnbruddet i Voie kirke skjedde øyensynlig ved at uvedkommende brøt opp et vindu til sogneprestkontoret. De tok seg via en indre dør inn til daglig leders kontor ved siden av, og brakk opp arkivskapet i metall. Der, i poser, kollekten kirken hadde samlet inn på gudstjenestene julaften og første juledag.

Kirketjener Blain Jackson gjorde rent på morgenen tredje juledag i 9-tiden da han så sporene etter innbrudd.

— Det er vanskelig å si når det kan ha skjedd. Hele andre juledag var kirken tom, fastslår kirketjeneren.

Ved siden av undersøker to polititjenestemenn kirke lokalene. Kun de to kontorene ser ut til å ha hatt ubudne gjester

— Det pleier ikke å være penger der inne. At noen er så desperate at de vil stjele midler vi skulle bruke til noe positivt – nå i juletiden – det er dumt, mener Jackson.

Til Kirkens Nødhjelp

Daglig leder Harry Omdal viser Fædrelandsvennen et tall på en papirlapp: 26.460, på krona, var beløpet som lå i skapet.

— Det er all kollekten som ble samlet inn juleaften og første juledag. I posene lå det lapper med hvem som skulle få pengene: Rundt 20.000 kroner til Kirkens Nødhjelp, resten til menigheten. Det er tragisk og beklagelig. Men det er også typisk at de slår til på slike tidspunkter. De tenkte vel det kunne være noe å stjele, sier Omdal.

I samme kontor ligger daglig leders bærbare pc. Den har tyvene latt ligge. Heller ikke kirkebøkene, som lå i samme skap som pengene, er rørt.

- En lærdom

Omdal legger til om kollekten:

— Vi pleier å gå rett til banken med pengene. Men vi rakk det ikke denne gangen. Det får bli en lærdom. Neste gang er det rett til banken, sier den daglige lederen.

Til daglig har han ansvaret for personale, administrasjon, økonomi og samarbeidet med menighetsrådet på vegne av kirken.

Som mangeårig ansatt fastslår han at det er lenge siden Voie kirke sist hadde uvedkommende gjester.

- Politiet har spor

I politiet opplyser operasjonsleder Børge Steinsland at det er stjålet tre pengeposer med kollekt, og et beløp rundt det fvn.no tidligere har fått opplyst.

— Patruljen har sikret spor på stedet, spor vi håper kan bringe oss videre i saken, sier Steinsland.