KRISTIANSAND: Det foreslår Høyre-nestor Hans Otto Lund, som er partiets andrekandidat til bystyret ved valget i høst.

– De som skal selge ting må i dag bestille plass i byen hos Parkeringsselskapet. Jeg foreslår nå at vi sidestiller tiggere med næringsdrivende. Skal noen tigge i Kristiansand, så må de gjøre det på faste plasser, akkurat som andre næringsdrivende, sier Hans Otto Lund.

Han undersøker nå de juridiske og praktiske mulighetene for en slik løsing med rådmannen i kommunen, og vil eventuelt fremme forslaget gjennom en interpellasjon til ordføreren i bystyret.

Jages vekk

Slik forklarer Lund ideen sin:

– Hvis du vil selge belter, luer eller andre ting på gata i Kristiansand i dag, så må du henvende deg til Parkeringsselskapet for å få plass. Jeg mener vi kan se på tigging på samme måte. At tiggerne må ta kontakt med Parkeringsselskapet, og at de får to-tre soner i Markens der de kan drive sin «næringsvirksomhet». Men da må tiggingen skje der. Hvis de tigger andre steder, så blir de bortvist på samme måte som alle andre som ikke følger regelverket. Det fine med en slik ordning er at da kan Securitas, som har fått det ansvaret fra Parkeringsselskapet, ta seg av bortvisningen, sier Lund.

Legalisering

– Har du noen motforestillinger mot å lage slike soner for tiggere?

– Det som er dilemmaet, er at da vil tiggerne få lov til å tigge. Vi legaliserer det. På den annen side: Det gjør vi i dag også, sier Lund.

Aggressive

– Tiggerne er jo like aggressive som før. De følger eldre inn i banken, og videre ut i gågata for å loppe dem for penger, hevder han.

– Hvis tiggerne får sine fastsatte plasser, vil det motvirke en slik aktivitet. Med en ny ordning vil vi akseptere tigging. Men alt er bedre enn i dag, tilføyer høyrepolitikeren.

Foto: ARKIVFOTO

– Det verste så jeg i dag. Da satt det to rett utenfor Plussbank. Man må nesten hoppe over tiggerne for å komme inn i banken. Dette er veldig bekymringsfullt. At det går ut over turismen, er jo en ting. Det alvorligste er at eldre innbyggere i byen nå føler seg utrygge. Her er det jo folk som nærmest bli ranet, sier Lund.

Fungerer ikke

– Hva med registreringsplikten politikerne har innført for tiggerne?

– Den fungerer ikke. Vi hadde jo trodd at når de måtte innordne seg dokumentasjonsplikten, så ville terskelen for dem bli så høy at problemet løste seg. Men slik ble det ikke. Politiet har tatt noen runder på byen før sommeren, uten at det fikk noen effekt. Vi var for snille, sier Lund.

FOTO: LARS HOEN Foto: Lars Hoen

– Problemet vi har som lokalpolitikere, er at vi har prøvd å gjøre det vi kan for å begrense tiggingen. Alternativet er å gå på stortingsrepresentantene våre, og få dem til å innføre løsgjengerloven igjen, som ble fjernet for en del år siden. Men da tar det tid, sier Lund.

Hvor i Markens?

– Hvor vil du legge slike «tigger-soner»?

– Det må skje i samarbeid med Næringsforeningen og Kvadraturforeningen. En må også se hvor de kan legges uten at det skaper problemer. Men det er jo noen steder som kan være bedre egnet enn andre. For eksempel øverst i Markens mot Slottet og ned mot Dronningensgate. Der er det litt luft og plass, sier Lund, som gjerne vil høre folks reaksjoner på forslaget.

– Jeg håper folk sier hva de mener, om forslaget er for snilt eller strengt. Politikerne trenger å høre hva folk mener i denne saken, sier Lund