AGDER: – Det ble en veldig pangstart. Vi fikk beskjed søndag 20.mars om at vi skulle reise i morgen. Vi fikk beskjed om å pakke sakene våre og gjøre oss klare, forteller bakkeutstyr-tekniker Berit Camilla Nielsen(25) fra Lillesand.

Etter få dager var den norske kontingenten samlet på Kreta, og jagerflyene var klare til å slippe bomber over Libya.

FØRSTE GANG

Nielsen og Nina Flaten(25) fra Gjerstad var en del av bakkemannskapet som klargjorde flyene mellom hver flygning. Begge har vært i Forsvaret i fem år og er til daglig stasjonert i Bodø. Ingen av dem hadde deltatt i lignende utenlandsoppdrag tidligere.

– Vi visste ikke helt hva vi gikk til. Men det har vært en god erfaring og noe jeg har vokst veldig på, sier crew chief Flaten.

– Det er jo det vi er trent opp til, sier Nielsen.

542 BOMBER

NATO har anslått at Norge har bidratt til å slå ut halvparten av Muammar Gadaffis militære kraft. 542 norske bomber har blitt sluppet over Libya i 564 angrepstokter.

De fleste bombene har truffet målene, og ingen sivile skal ha blitt drept, ifølge Forsvaret.

– Det var vanskelig å ta det inn over seg når du er midt oppi det, og ettersom vi ikke deltok aktivt i selve bombingen. Men jeg har likevel tenkt mye på hva krigføringen innebærer. Jeg gjør meg jo mine tanker når vi laster opp bomber på flyene og de kommer tomme tilbake. Vi prøver å bearbeide det på en god måte, forteller Nina Flaten.

FERIEBY

Nordmennene har bodd i feriebyen Chania på Kreta. Soling og bading har det imidlertid blitt minimalt med.

– Hverdagen har stort sett bestått av soving, spising og jobbing. Vi har jobbet 12-timers skift og når vi ikke er på jobb prøver du å hente deg inn igjen, sier Flaten.

Nesten fem måneder etter at oppdraget begynte var sørlendingene tilbake i Norge forrige uke.

Forsvarsminister Grete Faremo ønsket styrken velkommen hjem. Selv om den norske militære operasjonen nå er avsluttet er situasjonen i Libya fortsatt uavklart og dramatisk.

– Vi har forhindret et blodbad. Mitt ønske var en løsning på konflikten, men det vil ikke skje militært. Derfor vil Norge nå bidra humanitært og politisk i Libya fremover, sier Faremo til NTB.

STOLTE

– Vi har prøvd så godt vi har kunnet å hjelpe en sivilbefolkning som lever under tøffe forhold. Det vi har gjort har vært viktig. Jeg er veldig stolt av det lille Norge har bidratt med, sier Flaten

Nå venter ferie og avkobling på Sørlandet.

Berit Camilla Nielsen kom tirsdag denne uken hjem til familien i Lillesand.

– Det er veldig godt å komme hjem igjen, men jeg reiser gjerne ut igjen på lignende oppdrag, avslutter hun.