ÅSERAL/OSLO: — Trivsel er helt avgjørende, lagfølelsen er viktig, og samspillet mellom ledelsen og de ansatte, sier ordfører Oddmund Ljosland til TV 2 Nyhetene .

Verdsatt Ifølge Ljosland er det avgjørende at de ansatte føler de blir sett og hørt.

— Jeg gleder meg til å gå på jobb, jeg trives veldig godt i jobben, sier Marianne Uleberg.

Hun jobber i den kommunale barnehagen, og peker også på trivsel som et suksesskriterie for å få ned sykefraværet.

— Det er mange ting som gjør det, men jeg føler at en blir verdsatt for den jobben man gjør. Jeg får mye positivt tilbake, derfor koser jeg meg når jeg er på jobb. Det er viktig, sier Uleberg.

- Hør her, Jens Ordfører Ljosland er frimodig, og sier til TV 2 at han gjerne kan gi statsministeren et tips eller to:

— Vi kan gi Jens råd, hvis han er interessert i råd, sier ordføreren.

Oversikten har kanalen hentet inn fra Kommunenes Sentralforbund (KS).

- Overrasket

— Jeg er overrasket over de store forskjellene. Jeg har derfor satt mine folk i departementet til å gå gjennom tallmaterialet i samtlige kommuner for å se hva det er som kjennetegner de kommunene som har fått sykefraværet ned, sier kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp).

Tall fra Nav viser at sykefraværet blant ansatte i kommunene er på 8,3 prosent. Det er omkring 30 prosent høyere enn sykefraværet hos statsansatte, som er på 6,3 prosent. Hos ansatte i staten er fraværet på 6,3 prosent.

Tungt arbeid - Det høye fraværet skyldes dels at det er mye tungt arbeid i omsorgssektoren og at vi har mange kvinnearbeidsplasser i kommunene. Kvinner har jo generelt et høyere fravær enn menn. Men fraværet er for høyt, medgir Navarsete.

Evenes kommune i Nordland topper KS sin liste med et sykefravær på 16,9 prosent. Åseral kommune i Vest-Agder har lavest sykefravær, med 2,6 prosent. De to kommunene hadde i 2009 henholdsvis 1345 og 914 innbyggere, ifølge Store norske leksikon.