KRISTIANSAND: Kjøreforholdene på Sørlandet er tirsdag ettermiddag elendige. I løpet av ettermiddagen har det skjedd flere ulykker på det glatte føret, og politiet advarer nå bilførere.

— Det er fryktelig glatt og vanskelig. Folk må kjøre forsiktig, men det blir feil å si det også, for da er det alltid noen som skal forbi, sier operasjonsleder Frank Solås ved Agder politidistrikt til fvn.no.

Marianne Carlheim ved Vegtrafikksentralen melder om at det er snødekke på E 39 stort sett i hele Vest-Agder og vekslende snødekke og slaps på E 18 i Aust-Agder sent i kveld.

Trailertrøbbel i kveld

Tirsdag kveld var det mange trailerproblemer på veiene i Agder.

— Klokken 18.50 meldte politiet oss om at det sto vogntog fast i Vatnebakken i Mandal og i Steinslandsbakken i Lindesnes, sier Marianne Carlheim.

— En trailer sto delvis og sperret. En brøytebil forsøkte å trekke den opp, men lyktes ikke. Men den tsjekkiske traileren klarte seg etter hvert. Klokken 20.30 hadde den kommet seg videre, utdyper Frank Solås om problemene i Steinslandsbakken.

I Vatnebakken var det to vogntog som sto fast og en brøytebil fikk dratt begge på riktig kjøl. Klokken 19.13 var det fri ferdsel på veien. Men klokken 20.38 sto en ny trailer på tvers i Vatnebakken og det ble meldt om trafikkaos. Politiet dirigerte klokken 21.30 trafikantene forbi stedet.

I Engekjerrveien i Arendal forsøkte en trailersjåfør å komme opp bakken ved 20-tiden, men klarte det ikke og havnet inn mot en murvegg. Traileren stengte veien. Veivesenet har midlertidig stengt veien på grunn av vanskelige kjøreforhold.

Klokken 20.38 fikk politiet melding om at en trailer sto på tvers av tofeltsveien i Trybakken i Søgne. Det var ifølge politiet fri ferdsel klokken 21.40. ## To veier stengt

Tirsdag kveld er det to veier i landsdelen som er stengt.

— Fylkesvei 975 mellom Fidjeland og Ådneram og fylkesvei 45 i Hunnedalen er begge midlertidig stengt på grunn av uvær. De vil ikke bli åpnet igjen i dag, sier Waasjø.

- Mye østover

Verst er forholdene i Aust-Agder, spesielt i Grimstad, Arendal og Risør.

Sjekk været på våre nettkamera

— Vi har mye østover, opplyser operasjonsleder Solås i ettermiddag.

Like over klokken 16 ble E 18 ved Stoa sperret etter at tre biler var involvert i en kollisjon. En bil snurret rundt, noe som førte til at to andre biler kolliderte.

En person hadde nakkesmerter og ble hentet av ambulanse.

— Trafikken ble dirigert om trafikkstasjonen, sier Solås.

Problemer med trailere

Som følge av trafikkulykken, ble en trailer stående fast. Dermed oppsto det igjen lange køer i ettermiddagsrushet.

Også andre steder har trailere fått problemer og blitt stående. Det har ført til mange klager til politiets operasjonssentral.

— Vi får mange klager på tungtrafikken. Folk klager på at enten står de fast eller så kjører de for sent, sier operasjonslederen.

Trailersjåførene melder selv om kaos på E 18 fra Horten i øst. Tirsdag ettermiddag kontrollerte Statens vegvesen samtlige trailere ved Rige i Kristiansand.

— Nå luker vi ut toakslede kjøretøy og dem med sommerhjul, sier seksjonsleder Terje Bekker i Statens vegvesen, til fvn.no.

- Beregn god tid

Også på E 39 ved Vigeland blir trailere kontrollert, og får beskjed om å legge på kjettinger.

Etter det fvn.no får opplyst, er ingen personer alvorlig skadet i trafikken tirsdag. Men fra om lag klokken 12 og utover ettermiddagen har det skjedd mange ulykker.

Føreren av en personbil ble brakt til legevakt etter en kollisjon på E 18 ved Storemyrkrysset i Lillesand like før klokken 12. Halvannen time senere ble en politibil truffet i fronten av en personbil øst for Bietunnelen i Grimstad. Polititjenestemennene, som var ute av bilen da uhellet skjedde, var på stedet fordi et vogntog hadde kjørt i autovernet.

Spedbarn til legevakten

Nøyaktig en time senere smalt det igjen, nesten på samme sted som politibilen ble påkjørt. En personbil på vei vestover fikk skrens, og kjørte inn i fronten på en møtende bil. En person ble kjørt med ambulanse til legevakt for sjekk.

Deretter gikk det bare en halvtime før en bil kjørte utfor i Fjæresvingen. Et spedbarn og barnets mor ble kjørt til legevakt for sjekk etter utforkjøringen.

Like over klokken 16 ble en person brakt til akuttmottaket og to til legevakten etter en kollisjon på Vige havnevei i Kristiansand.

Trailere værfaste i Trybakken

Forsinkelser i kollektivtrafikken

Bytter på kjettinger på Vigeland

Ved veitrafikksentralen til Statens vegvesen oppfordres bilister til å ta det med ro på veiene.

— Kjør forsiktig og beregn heller litt mer tid, råder vaktoperatør Tove Waasjø ved Veitrafikksentralen.

— Det er glatt og til dels svært vanskelige kjøreforhold. Spesielt på veier som var bare på grunn av at de er blitt saltet, slik som E 18 og E 39 langs kysten. Siden jeg kom på jobb har vi fått masse meldinger fra hele E 18 fra Telemark og på E 39 til Lyngdal, sier hun.

- Ta bremseprøver

Waasjø ber folk være forsiktige også på steder der det ser bart ut.

— Det ligger nemlig en tynn hinne på veien nå og den er glatt. Det nytter ikke å ligge i 70-80 kilometer i timen og klage etter man ha kjørt av veien. Folk må ta litt ansvar selv. For eksempel bør man ta noen bremseprøver underveis og senke farten litt ekstra, sier vaktoperatøren.

Utover kvelden og i morgen vil snøværet fortsette, spesielt mellom Farsund og Grimstad. Les mer: Meteorolog: - I morgen får Sørlandet "alt"