Se ekstra videoklipp nederst i saken!

OSLO: — Dette er drømmejobben, reise rundt og lage gode historier for å underholde og glede folk, sier Sviland.

— Jeg skal gjøre sprø ting hver uke i Broom. Et av innslagene handler om da jeg som første mann i Europa får sitte på i en Pro Modified dragsterbil med over 2500 hester. Slik beskriver den profilerte Kristiansanderen sitt raskeste øyeblikk:

— På ett sekund er vi oppe i 116 kilometer i timen. Stripa foran meg blir smalere og smalere. Øynene viser et mer og mer uklart bilde. Aldri har kroppen min blitt skutt ut i en sånn fart. Jeg hører ikke jubelen fra publikum når de skjønner vi har fått til et super drag. Motorlyden og vibrasjoner borer seg inn i hver pore i kroppen. Alt er fart. Når fallskjermene folder seg ut går det opp for meg, jeg er Europas raskeste reporter.

Kul'an

— Neste tirsdag har ”Broom” sesongpremiere på tv 2. I hvert program lager jeg et innslag under fanen ”Kul 'an med Sviland”. Programtittelen begynte i sin tid som et nærradioprogram i Kristiansand og har fulgt meg siden. Nå tar vi konseptet på tv, forteller reporteren.

— Vi snakker gamle Radio Sør på 106,9 med Ragnar Udjus og Heidi Rosander. Vi var ungdomsredaksjonen, forteller Sviland og humrer:

— Dette var jo før man tullet på radio. Det var bare seriøse ting, mens vi drev med tant og fjas. Folk ringe inn og tullet med oss, og vi tullet med dem. Helt til vi fikk klager og protester, forteller Sviland som begynte karrieren sin der som 16-17-åring. Sviland gikk fra å være frivillig til å bli fast, videre til NRK, utdanning og jobb.

(Les mer under bildet)

Drag-drøm

Foto: tv2

— Har drag vært den store drømmen?

— Drømmer oppstår når du skjønner at det er mulig. Vi har lett etter det spektakulære. Terje Håkonsen fra Telemark tilbød oss å sitte på. Men de måtte bygge om bilen for å få det til. Vi har ikke vært i stand til å finne tilsvarende biler i Europa. Dette er kraftige saker. Dette er den største typen av dem som fortsatt ligner på en bil, og ikke en sigar. Den gjør 100 km i timen på tomgang i førstegir. Terje Håkonsen eier Pontiacen som har norgesrekorden på distansen i sin klasse. 6.25 sekunder fra 0 til 402 meter. Den rekorden skal vi prøve å slå med to i bilen, sier Sviland.

- Så de bygde om bilen for å få plass til deg?

— Ja, det var en stor jobb. Bare det å få bilen kontrollert og sjekket. Det er mange regler som skal følges. Bilsportforbundet sa at dette nok ble første og eneste gang de kom til å godkjenne noe slikt. Så det blir nok ingen andre som får oppleve dette, sier Sviland.

Ekstremt

Serien skal gå ut over våren og sommeren.

— Vi har mange planer: Dragracing er det mest ekstreme. Men vi har også sjekket hvem som er kjappest i skibakken: En rallybil eller en slalåmkjører. Vi har kjørt parallellslalåm. Så får vi se hvem som kommer først.

(Les mer under bildet)

Foto: TV2

— Og så var vi ute i ørkenen i Midtøsten og kjørte ekstreme firehjulstrekkere.

— Vi hadde også biljakt mellom en litt shabby Hyundai og en leopardtanks fra forsvaret.

- Traff de?

— Njaaa... Det ble jo drama, da, sier Sviland:

— Norge har de beste krigsskadeoperatørene. Vi tok med dem for å se om de klarte å holde liv i Hyundai-en etter hvert som tanksen lekte med den, forteller Sviland.

Første innslag i vårsesongen av Broom vises førstkommende tirsdag, 24 mai, klokken 20.00 på TV 2.