SUNDVOLLEN: — I begynnelsen ante jeg ingenting. Det var en forferdelig og uvikelige følelse, sier Arild Rekve.

Fvn.no møter oppvekstdirektøren i Kristiansand utenfor Sundvolden hotell ikke langt fra Utøya i Buskerud lørdag. Der er han som pårørende.

Alle de fysisk uskadde ungdommene ble samlet på det hotellet. Utover kvelden, natten og morgenen strømmet også pårørende til.

— Det er mange her inne som ikke har funnet sine barn. De har det forferdelig, sier Rekve.

Han var lykkelig da han like etter midnatt kunne omfavne sønnen sin, Arne Bendik (18)

Foto: Tore-André Baardsen

To fortsatt savnet

Det var selvfølgelig godt, men han føler sterkt med de som ikke har fått kontakt med sine. Til nå er 84 mennesker bekreftet omkomne, og likbiler fra store deler av Østlandet passerer Sundvollen for å hente døde ungdommer fra øya.

Ifølge Arbeiderpartiet i Vest-Agder er to AUF-ere fra Vest-Agder fortsatt savnet etter tragedien.

— Sønnen min har sett mye. Han klarte selv å flykte. Han var litt ute i vannet og svømte, før han tok seg inn på øya igjen. Derfra ble han brakt i sikkerhet med en båt til fastlande, sier Arild Rekve.

Ved 20-tiden i går fikk han ringt sin far, og fortalt at han var i live, men at forferdelige ting hadde skjedd.

Da hadde faren kjørt bil i to og en halv time, uten å vite noe om sønnen.

— Jeg satte meg i bilen i Kristiansand med en gang jeg hørte om skytingen på radioen klokken 17.30. Da jeg nesten var fremme ble jeg stoppet i veisperring, og måtte kjøre en lang omvei. Derfor var jeg ikke fremme før mellom midnatt og halv ett, sier Rekve.

Den første han da møtte var sønnen sin.

- Preget stemning

Gjennom natten og formiddagen har både pårørende og ungdommene snakket mye – med hverandre og med det profesjonelle hjelpeapparatet på Sundvollen.

— Det er en svært preget stemning. Det er uhyggelig på hotellet. Spesielt i tre-fire tiden i natt var det ille. Da begynte det å komme opplysninger om omfanget. Det var helt uvirkelig, sier Rekve.

Alle ungdommene kjenner noen som ble drept i massakren.

— Nå må vi og ungdommene ta godt vare på hverandre, snakke om dette og sørge for god oppfølging, sier faren.

Nå i ettermiddag skal de på pårørendemøte på hotellet.

Statsministeren på Sundvollen

Foto: Frode Lindblom

Statsminister Jens Stoltenberg, justisminister Knut Storberget, helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og medlemmer av kongefamilien har også vært på Sundvollen i dag for å snakke med ungdommene og de pårørende.En tydelig beveget statsminister Jens Stoltenberg fortalte pressen om mange sterke møter med pårørende på Sundvolden hotel.

— Mange foreldre her er klar over at de aldri vil få se barna sine igjen. Jeg har uttrykt medfølelse, varme og omtanke. Ikke bare på vegne av en hel nasjon, men også en hel verden, sa Stoltenberg.

På spørsmål om hva statsministeren fikk høre av historier, fortalte han:

— Det var mange dramatiske situasjoner. Hvordan de reddet livet sitt, svømte i land og svømte med sårede kamerater i sikkerhet.