KRISTIANSAND: — Det var godt vi kom oss av gårde, for det er meldt om nye utbrudd i løpet av helga, forteller Marit Hals Bjelland (20) fra Lillesand.

Sammen med sin søster, foreldre og ytterligere 20 nordmenn var hun akkurat på grensen mellom Guatemala og El Salvador da fvn.no ringte litt etter klokken 18 lørdag kveld.

Reisefølget består av 14 norske leger, ektefeller og barn, de fleste fra Kristiansand, Søgne, Arendal og Lillesand, som har vært i landet siden søndag kveld. Så sent som tirsdag var følget oppe og stekte marshmallows på vulkanen.

— Nå har vi det strålende. Det høljeregner, men det er nok bare bra for å få fjernet asken, mener lillesandskvinnen.

Evakuering

Ifølge NTB er tusenvis av mennesker evakuert, og flere flyplasser stengt som følge av vulkanutbrudd i Guatemala og Ecuador. Minst tre personer har omkommet, og flere hundre hus skal være ødelagt.

Sørlendingene har kommet seg løs av asken, og innser at de neppe er blant de hardest rammede. Forventet hjemkomst til Sørlandet er mandag kveld, et par dager etter planen.

- Noen går glipp av en konfirmasjon eller en dag på jobben, så dette er ingen krise, konstaterer Hals Bjelland.

Den lokale flyplassen ble stengt etter vulkanutbruddet torsdag, dermed venter en fem timers busstur til El Salvadors hovedstad San Salvador, før flyreise til Cancun i Mexico, der de overnatter. Deretter via Amsterdam til Norge.

Den drøyt 2500 meter høye Pacaya-vulkanen i Guatemala ligger bare 40 kilometer fra hovedstaden Guatemala by, som er farget svart av aske fra utbruddet. Askeskyen strekker seg 1500 meter opp i luften.

Pacaya-vulkanen våknet til live etter 100 års dvale i 1965. Etter det har den hatt flere utbrudd.

Unntakstilstand

President president Alvaro Colom har erklært unntakstilstand i det mellomamerikanske landet, og seismologene frykter at utbruddet vil øke i styrke de kommende dagene.

Også i Ecuador i Sør-Amerika våknet en gammel vulkan til live med et smell fredag, da den drøyt 5000 meter høye Tungurahua-vulkanen plutselig begynte å spy ut lava og aske.

Her er sju landsbyer evakuert, mens flyplassen og skolene i landets største by Guayaquil er stengt.