MANDAL: I helga la politiet ut melding om på Facebook om at politibåten likevel blir bemannet etter påtrykk fra politimesteren.

– Det er en ordfeil, sier fungerende politistasjonssjef i Mandal, Tor Åge Tronstad, til fvn.no. Politiet har i etterkant juster Facebook-meldingen til at politibåten bemannes i samråd med politimesteren.

LES OGSÅ: Reagerer på båtkutt i vest

LES OGSÅ: Mindre politi på sjøen

LES OGSÅ: — Det er helt hårreisende

Mindre enn tidligere

Fvn.no har tidligere skrevet at det kun er politibåtene i Arendal og Kristiansand som bemannes med folk gjennom sommeren. Nå bekrefter politiet at det også vil bli båttjeneste i byen.

– Vi har som tidligere år ikke fått avsatt egne ressurser til båttjeneste, men vi gått gjennom bemanningen fra nå til Skalldyrfestivalen. Det viser seg at tjenesten enkelte dager og kvelder tillater to mann i båtpatrulje, i tillegg til patrulje på hjul. Men det er klart at det blir atskillelig mindre enn tidligere år, sier Tronstad til fvn.no.

Politifolkene vil til sjøs

Ifølge politiet vil ”belastede” områder utenfor Mandal bli sjekket, men også området mot Farsund og Lister.

– Vi har nyutdannede kystskippere hos oss og de ønsker båttjeneste. Vi må nesten holde igjen for å kunne ha bilpatrulje på veien, sier Tronstad.

Utover sommeren vil politibåten være ute til forskjellige tider på døgnet.

– Vi hadde en tur ut på fredag fra klokka 10 – 18. Da konsentrerte vi oss mye om områdene som det klages på, blant annet Skogsfjorden under Bankebroa. Der har vi de største ansamlingene av båtplasser og det har vært litt hard kjøring etter at det ble kjent at politiet lå til kai, sier Tronstad.

- Ikke fritt fram på sjøen

Han har følgende lovnad til båtfolket:

– Vi kommer til å dukke opp. Det er ikke fritt fram på sjøen, og det er i første omgang fart og promille vi slår til mot, sier Tronstad.

Ordførere vest i Vest-Agder, Redningsselskapet og båtforeninger reagerte kraftig da det ble kjent at politiet kuttet båttjenesten i Mandal.

– Vi har sendt et skriv til politiet. Vi synes at vi blir fratatt ganske mye politiressurser og det er vi ikke særlig begeistret for. Det er veldig viktig med synlig politi – også på sjøen, sa ordfører Alf G. Møll til fvn.no 4. juni. Også mange debattanter på fvn.no var indignerte over Agder-politiets kutt.

Alle båtene skal brukes

Visepolitimester i Agder politidistrikt, Kjell Hegstad, sier at det var planlagt at politiet ville være en del på sjøen.

— Vi har hele tiden sagt at det vil være båttjeneste, i tillegg til tabulert tjeneste, sier Hegstad. Det er kun i Arendal og Kristiansand det legges opp til tabulert tjeneste, altså faste folk som er avsatt til å kun jobbe på politibåten.

— Utover tabulert tjeneste vil båtene bli benyttet når det er mulighet for det, sier Hegstad.

Visepolitimesteren mener at det ikke er mulig å anslå hvor stort det reelle kuttet er før året er omme.

— Det er viktig å få fram totalen. Det er ikke bare tabulert tjeneste, ulykker og alvorlig kriminalitet. Alle båtene skal brukes utover tabulert tjeneste, sier Hegstad.