Marius TrøymFOTO: TORSTEIN ØEN Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: 23. mai hadde Marius Trøim fra Lillesand sin siste eksamen på revisorstudiet til Universitetet i Agder, studiested Kristiansand.

Nå skulle vitnemålet sendes ham automatisk – trodde han. Karakterene trengte han for å komme inn på masterstudiet i revisjon på Norges Handelshøyskole (NNH) i Bergen.

Tiden gikk, og ingen karakterer kom. Fristen for å sende vitnemål til det nye studiestedet var 1. juli.

– Jeg ringte eksamenskontoret i Kristiansand. Der fikk jeg beskjed om å kontakte Grimstad. Jeg gikk økonomi og administrasjon der før jeg midtveis byttet til Kristiansand. Men i Grimstad sa de at Kristiansand hadde ansvaret.

En rekke telefoner fulgte. Han hadde også flere ganger klikket seg inn på studentweben og fylt ut skjemaet for å få tilsendt karakterkort, uten at dét ga resultater.

– Jeg var tre ganger inne og bestilte. Jeg ringte Handelshøgskolen for å forklare situasjonen, jeg sendte mail til UiA, og hadde et titall samtaler med både Kristiansand og Grimstad.

Fikk en annens karakterer

1. juli nærmet seg raskt. Nå var han virkelig engstelig.

– En ting er å ikke være god nok på opptaket, noe annet er å ikke komme inn fordi UiA ikke overholdt fristen, sier Trøim.

På tampen av innsendelsesfristen kom karakterkortet i posten. Men karakterene var ikke hans.

– De sendte meg en annens karakterer. De tilhørte en sivilingeniørstudent jeg ikke kjente. Jeg håper ikke han var i en like trang knipe som meg, sier studenten fra Lillesand.

Og faktisk er det ikke første gang han har fått en annens karakterer. Det skjedde også for halvannet år siden. Da var det karakterene til en jente i klassen han fikk tilsendt, uten å ha bedt om det.

Etter atskillige henvendelser til Kristiansand, Grimstad og Bergen, fikk Trøim utsatt fristen på Handelshøgskolen. UiA sendte vitnemålet til NHH på en ukes utvidet frist.

Oppgitt er han uansett:

– Det har vært så mye rot at man nesten ikke vet hva man skal gjøre, kommenterer han.

– Sterkt beklagelig

– Jeg forstår misnøyen hans, sier eksamensleder Linda G. Bø på Universitetet i Agder.

Hun vedgår at Marius Trøim ble en kasteball mellom to UiA-studiesteder.

– Dette er et uvanlig tilfelle. Mye av forklaringen er at han startet utdanningen sin i Grimstad, og avsluttet den i Kristiansand. En annen grunn er at utdanningsløpet ikke lå som det skulle i det studieadministrative systemmet. Ligger det noe «galt» der, kommer man ikke med i rutinen for å få tilsendt vitnemål, sier hun.

På vegne av UiA beklager Bø sterkt at Trøim fikk en annens karakterer:

— Dét skal ikke skje. Og jeg kan ikke si annet enn at det er høyt beklagelig.

Fredag ettermiddag fikk Marius Trøim gledmeldingen fra Bergen. Han kom inn på master – på overtid.