KRISTIANSAND : – Ordningen er utgått på dato, sier fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus. De fire helseregionene har i et brev til statsråden og helse— og omsorgsdepartementet, krevd at ordningen opphører.

Helt siden 1999 har det eksistert et nasjonalt råd som bestemmer hva slags typer spesialiseringer det skal være i utdanningen av helsepersonell, og hvor mange stillinger innen de forskjellige spesialitetene som skal eksistere på landsbasis. På landsbasis er det 10.959 stillinger i spesialisthelsetjenesten (sykehus) og 5937 i Helse Sør-Øst som reguleres av kvoteordningen.

— Problemet er at det ikke er tilstrekkelig sammenheng med de satsingsområdene regjeringen eller sykehusregionene har, i forhold til hvilke kvoter og stillinger det nasjonale rådet plukker ut, sier Engstrand.

Rådet ble opprettet for å hindre at alle leger søkte seg til og fikk jobb bare i storbyene, og at det ikke ble mulig å få tak i kvalifiserte leger i utkantene og distriktene. Legeforeningen støttet dette fordi alternativet kunne blitt at leger ble beordret til steder de ikke ønsker.

— Dette har ikke virket etter hensikten. Det er ikke bevist at det har hatt den gunstige effekten det skulle ha, verken rettferdig fordeling eller oppfylling av stillinger i distriktene, konstaterer Engstrand.

Han får full støtte fra fagdirektør Alice Beathe Andersgård i Helse Sør Øst, og fagdirektørene ved de tre andre helseregionene. Hun peker på at det nasjonale rådet bare regulerer faste stillinger, mens en stor del av legedekningen i Norge tas av vikarer og leger som jobber mer enn 100 prosent.

Engstrand utdyper: - Regjeringen bestemmer seg for eksempel å satse ressurser på kreftbehandling, men det nasjonale rådet skaffer ikke de stillingene som trengs for å få det til. I beste fall blir det forsinket, sier Engstrand.

Sørlandet sykehus har nettopp fått tildelt to nye overlegestillinger og to leger i spesialisering, men organisasjonsdirektør Nina Føreland opplyser at sykehuset ba om enda en overlege og en lege i spesialisering til. Og dette er bare de mest presserende behovene. (Sykehusets ønskeliste står i faktarammen.)

— Det er et økende behov for fleksible løsninger. Behovene i befolkningen endrer seg, og det burde avspeiles også i stillinger, sier Engstrand.