LILLESAND: — Situasjonen er stort sett under kontroll, men vi frykter litt for situasjonen for sjøfuglene, sier Halvard Olsen. Han jobber i Lillesand kommune, og er bekymret for fuglereservatet Grønningen ytterst i havgapet utenfor Lillesand, skriver Aftenposten.no.

Det er et vernet område som er et viktig hekkeområde for sjøfugl, og kanskje det stedet langs kysten hvor oljesituasjonen er mest prekær.

Og det selv om et raskt overslag tyder på at den nakne forblåste øya ligger cirka 30 mil fra skjæret hvor «Godafoss» gikk på grunn 17. februar, hvis en følger havstrømmene.

- Det er et reservat hvor jeg frykter at mange fugler kan bli utsatt for søl. Vi kjemper også mot tiden, det er forbud mot å gå i land etter 15. april nettopp av hensyn til hekkesesongen. Derfor er det viktig å få opp oljesølet før den datoen, sier Olsen.

— Jeg tror vi fikk opp det som er mulig å få opp i løpet av helgen, sier Oddmund Svarstad, som er sjef for strandrensingen i området.

— Vi har foretatt en grovsanering, fått opp 150 kilo olje og strødd bark over mye av det som er igjen. Mer får vi ikke gjort nå, men vi håper det bedrer forholdene for de hekkende fuglene. Mye gjenstår, det kan bli nødvendig å få ut gravmaskiner for å løfte på de store steinene til høsten.

Hans inntrykk er likevel at situasjonen stort sett er bra: – Ja, men full oversikt over alle kroker og kriker langs kysten får vi ikke før ferie- og båtfolket inntar skjærgården.

— Dette er ikke noe «Full City», men det ligger mye olje igjen under og mellom de store rullesteinene, og rundt omkring langs hele kysten vår ligger det fortsatt mange klumper på størrelse med femkroner. Klumper som blir bløte og klissete når det blir varmere, sier Svarstad.

Situasjonen er den samme i Vest-Agder: – I øyeblikket mener vi å ha gjort unna grovsaneringen. Mange steder ligger det klumper og små oljemengder, men vi våger ikke å gå i gang med finsaneringen ennå. Det er en arbeidskrevende oppgave som vi ikke ønsker å gjøre to ganger, og derfor utsetter vi den til vi er ganske sikre på at det ikke blir skylt mer søl inn fra sjøen, sier brannmester Steinar Olsen i Arendal.

- Når er det?

— Det er ikke så godt å si. Men hvis det ikke blir skylt inn mer olje, så føler vi at situasjonen er under kontroll og at plagene ikke blir veldig store i sommer, sier Olsen, som understreker at han er veldig interessert i tips fra publikum om oljesøl.