KRISTIANSAND: Murmester Øyvind Lauvnes har drevet selvstendig som murmester i over 25 år. De siste 15 årene har han spesialisert seg på kirker og fredede bygninger. Han arbeidet selv på Kristiansand domkirke i 2000 og arbeider nå på Høvåg kirke.

I en tidligere sak i Fædrelandsvennen ga Arne Abrahamsen, driftssjef byggfornying i Kruse Smith, uttrykk for at kalkpussen burde impregneres. Lauvnes mener dette blir helt feil.

– Når de foreslår å impregnere kalkpussen så er de helt på ville veier. Dette må bero på en misforståelse, sier Lauvnes.

Må puste

Ifølge Lauvnes trenger kalkpussen å puste, for at den skal holde seg stabil. Pussen herdes nemlig av karbondioksid. Så for å herdes best mulig må den ha fri tilgang på luft. Det vil den ikke få dersom den blir impregnert.

– Da blir det som en membran utenpå kalkpussen. Den vil tette porene og ikke slippe luft inn til pussen, men den vil også holde fuktigheten inne.

Sopp

Og det er denne fuktigheten som skaper den skadende frostsprengen. Men ikke bare det, det kan også forårsake andre skader. Skader som kan koste kirken dyrt.

– Jeg er sikker på at det før eller siden vil komme et soppangrep. Allerede da jeg jobbet på domkirken i 2000, kjente jeg mugglukten bak murpussen, sier Lauvnes.

Ikke impregnering

Knut Egeland, Kristiansand kirkelige fellesråds innleide konsulent, sier kalkpussen ikke skal impregneres.

– Nei, jeg skal nok få stoppet dem fra det. Det var nok en litt uheldig formulering fra Arne Abrahamsen. Vi vil ikke impregnere, men det vil selvfølgelig være viktig med regelmessige inspeksjoner, sier Egeland.

Arne Abrahamsen, driftssjef byggfornying i Kruse Smith, bekrefter Egelands antakelser.

– Det jeg mente var at vask, maling og impregnering var de måtene det går an å vedlikeholde en kalkpuss. Men det er ikke snakk om å gå inn og impregnere domkirka. Kalkpussen på domkirken vil ikke bli behandlet på noen måte, sier han.

Ikke tett

Men Abrahamsen understreker også at det finnes impregnering som beskytter mot vær og vind, men som også lar kalkpussen puste.

– Noen impregneringer er diffusjonsåpne. Det vil si at de puster begge veier. Det finnes også maling som er diffusjonsåpen, sier han.

– Men domkirken skal altså ikke impregneres, legger han til.

Nærmer seg

Kruse Smith har fått hakket ned mye skadet murpuss fra området hvor det i forrige uke raste ut et flak. De vil gjøre seg ferdig med denne delen av arbeidet i løpet av dagen og kanskje begynnelsen av neste uke. Men de må vente med å sette opp den nye kalkpussen.

– Vi vil ikke sette opp kalkpussen før det er varmere i været, det bør ikke være under fem grader – i gjennomsnitt. Dette gjelder også på nattetid, sier Abrahamsen.