KRISTIANSAND: Far ble i tingretten dømt til ubetinget fengsel i et år og ni måneder for overgrepene. Samtidig ble han dømt til å betale sønnen 100.000 kroner i oppreisningserstatning.

Nå er mannen i lagmannsretten dømt til å betale ytterligere 760.000 kroner i erstatning for tapt arbeidsfortjeneste og fremtidig tapt inntekt.

Redusert arbeidsevne

I tingretten mente dommerne at det ikke var ført tilstrekkelig bevis for at sønnen hadde fått redusert arbeidsevne og dermed også redusert inntekt som følge av overgrepene. Lagmannsretten har funnet det bevist at det er en helt klar sammenheng mellom overgrepene sønnen ble utsatt for, og den arbeidssituasjonen som senere oppstod. Sønnen måtte avslutte sin yrkeskarriere og ble sykmeldt. Senere har han begynt omskolering til et håndverksyrke, men hans reduserte arbeidsevne har ført til at læretiden kan bli dobbelt så lang som vanlig.

Dette har lagmannsretten funnet naturlig ut fra den sakkyndige vurdering som er gjort av sønnen fra overlege Olaf Bakke ved Sørlandet sykehus, Arendal. Overlegen sier at det vil ta flere år før sønnen er fullt ut arbeidsfør.

Traumatiske opplevelser

Lagmannsretten har bemerket at alvoret i sykdomsutviklingen for sønnen antakelig har vært påvirket av at han holdt de traumatiske opplevelsene for seg selv gjennom mange år, og fortalte om sin oppvekst og overgrepene først til sin samboer da han var 23 år. Han politianmeldte sin far i en alder av 27 år. Det skjedde da han fikk rede på at faren også hadde forgrepet seg på hans onkel og flere andre barn.

Straffedommen mot faren er rettskraftig, og han soner nå i fengsel.