KRISTIANSAND: I retten fortalte kvinnen at hun var redd for å dø mens overgrepet pågikk i en leilighet i Kristiansand sentrum.

— Dødsangst

— Tiltalte gjennomførte voldtekten på en skremmende og traumatisk måte. Fornærmede har selv forklart at hun hadde dødsangst, skriver tingrettsdommer Per O. Refsalen i dommen fra Kristiansand tingrett.

Det var i juli i 2009 at kvinnen ble spurt med hjem på nachspiel av tre utenlandske menn hun traff i sentrum av Kristiansand. I leiligheten ble det drukket alkohol, og de fire la seg etter hvert til å sove. Etter en stund våknet kvinnen av at en av mennene gjorde seksuelle tilnærmelser mot henne. Hun avviste vedkommende, men han nektet å gi seg.

Kvelertak

21-åringen fortalte i retten at mannen tok et hardt tak rundt strupehodet hennes slik at hun fikk puste- og talevansker. Han holdt i tillegg en flaske løftet over hodet hennes. I angst og frykt for å bli kvalt eller slått med flaska, oppga kvinnen all motstand.

Etter voldtekten rasket kvinnen med seg eiendelene sine, ringte sin mor og ble brakt til voldtektsmottaket.

Gjerningsmannen ble pågrepet tre dager senere. Han har hele tiden nektet for voldtekten. Også de to vennene hans som disponerte leiligheten, har gitt mannen alibi.

Ikke troverdig

Retten mener mennene snakket utsant, og fester ikke lit til deres forklaringer. Til tross for at tiltalte har bodd i Kristiansand i seks år, hevdet han i retten at han ikke viste hvor Markens gate var.

– Retten har i sin bevisvurdering for det første vektlagt fornærmedes forklaring som med sine detaljer fremstår som troverdig, skriver tingrettsdommer Refsalen.

I skjerpende retning har retten vektlagt at gjerningsmannen har nektet for overgrepet og at han har utnyttet en sårbar person.

– I formildende retning har retten ikke funnet noe å vektlegge, skriver retten, som mener overgrepet var «både krenkende og skremmende».

I tillegg til å sone fengselsstraff, må gjerningsmannen betale kvinnen 100.000 kroner i oppreisningserstatning.