- TRENGER VITALISERING: Styret i Kristiansand KrF valgte i går kveld å gå ut med hvem de vil ha som partiets kandidat til neste års stortingsvalg. De mener partiet trenger vitalisering og at Hans Fredrik Grøvan kan være en samlende kandidat. Her er lokallagsleder Anne Ma Timenes (øverst ved bordet) i ferd med å innlede møtet. Hun har med seg (videre fra venstre) Atle Drøsdal, Arvid Omdal, Oddvar Tesaker, Livar Veggeland, Ebbe Boel Pedersen, Ingrid Gundersen, Anne Britt Jansen og Oddbjørn Kleivane - TRENGER VITALISERING: Styret i Kristiansand KrF valgte i går kveld å gå ut med hvem de vil ha som partiets kandidat til neste års stortingsvalg. De mener partiet trenger vitalisering og at Hans Fredrik Grøvan kan være en samlende kandidat. Her er lokallagsleder Anne Ma Timenes (øverst ved bordet) i ferd med å innlede møtet. Hun har med seg (videre fra venstre) Atle Drøsdal, Arvid Omdal, Oddvar Tesaker, Livar Veggeland, Ebbe Boel Pedersen, Ingrid Gundersen, Anne Britt Jansen og Oddbjørn Kleivane Foto: Kjartan Bjelland

Vil ha Grøvan som listetopp

Dagrun Eriksen ble tirsdag vraket av styret i eget lokallag. De vil heller ha Hans Fredrik Grøvan som KrFs listetopp til neste års stortingsvalg.

KRISTIANSAND: — Styret mener at partiet trenger en vitalisering, at Hans Fredrik Grøvan er en god førstekandidat, og at han kan være en samlende kandidat, sa lokallagsleder Anne Ma Timenes til Fædrelandsvennen tirsdag kveld.

Timenes vil ikke si hvilke andre kandidater partiet har spilt inn til nominasjonskomiteen.

Ønsker Grøvan

I Kristiansand har allerede velkjente partimedlemmer som varaordfører Jørgen Kristiansen og bystyremedlem Grete Kvelland Skaara sagt at Dagrun Eriksen har sittet lenge nok, og at det trengs en ny toppkandidat. Nå blir altså dette bekreftet av styret i lokallaget.

De er ikke alene om sitt syn. Ungdomsorganisasjonen KrFU har også Hans Fredrik Grøvan på topp i forslaget de har levert nominasjonskomiteen.

— Vi syntes det var på tide med noe nytt. Grøvan er en god kandidat med bred politisk erfaring, og han er romslig og inkluderende, sier Eivind Haaland, leder av KrFU i Vest-Agder.

— Hvorfor har dere ikke Dagrun Eriksen på topp?

— Vi syntes som sagt det var på tide med noe nytt nå, og Vest-Agder KrFU tenker noe forskjellig fra henne på en del politiske områder. Det gjelder både ekteskapsloven, der hun ønsker en ny formulering i programmet, og bekjennelsesparagrafen som Dagrun Eriksen har gått i bresjen for å fjerne.

Vest-Agder KrFU har ikke noe sans for å forandre dagens partiprogram slik programkomiteen i KrF la opp til. Her skulle trossamfunn som ønsket det, få vie homofile.

— Vi ønsker å beholde programmet som i dag. Det gjelder uansett hvem som kommer på topp, sier Haaland.

KrFU kan innstille kandidater, og er representert i nominasjonskomiteen, men er ikke representert på nominasjonsmøtet som vil ha siste ord.

Favoritt

Nominasjonsprosessen i Vest-Agder har bare så vidt begynt. Lokallagene sender nå inn sine forslag til nominasjonskomiteen. De lager utkast til en liste som skal på ny høringsrunde. Det er nominasjonsmøtet som tar den endelige beslutningen.

Men det er allerede klart at Hans Fredrik Grøvan har betydelig støtte i Vest-Agder.

I tillegg til Kristiansand og KrFU, har også lokallagene i Sirdal og Farsund levert sine forslag. De har både Hans Fredrik Grøvan og Dagrun Eriksen blant de fire toppkandidatene, men har ikke rangert kandidatene slik Kristiansand KrF og KrFU har gjort.

I Farsund KrF er lokallagsleder Asbjørn Skøien likevel klar på at Grøvan er favoritten.

— Han er en profilert person, som har vært vara på Stortinget og ordfører i Lyngdal der han har gjort seg godt bemerket.

Avgjørende

Selv om styret i Kristiansand KrF nå går ut og sier at de støtter Grøvan som listetopp, vil han selv ikke gå ut og utfordre Dagrun Eriksen nå. Han sier han vil gi sitt svar til nominasjonskomiteen.

— Jeg synes det er hyggelig med støtte, og legger merke til den. Hvis dette er en trend, vil det danne grunnlaget for hvilket svar jeg vil gi hvis jeg får et spørsmål fra nominasjonskomiteen.

— Hva mener du med det?

— Det er vel det jeg har tenkt å si foreløpig. Nå får prosessen gå sin gang.

Vis fakta ↓
Fakta