KRISTIANSAND: — Fædrelandsvennens førsteside fredag er direkte injurierende. Kommentarer om kameraderi og mafia-tilstander, er helt hinsides. Dette er grove overtramp, sier Grundekjøn.

— Men det foreligger altså en større revisjonsrapport som er kritisk til det dere holder på med når dere deler ut penger?

- Er bare gode råd

— Jada. Når det koker ned til juss er det ett, ett, forhold som kan være ulovlig og brudd på innkjøpsreglementet. Det er støtten på én million kroner til rusinstitusjonen Shalam. Jeg mener forresten også det kan være lovlig, grunnet nødrett. Vi måtte sikre at ikke Shalam ble lagt ned. Alle de andre tingene er bare gode råd og innspill fra revisjonen, sier Grundekjøn.

Han forsvarer altså at bystyret og politikerne årlig tildeler store beløp til frivillige organisasjoner, særlig de kristne, uten søknadsrunde og et administrativt system rundt. Revisjonen snakker om A-laget som går direkte til politikere og får direkte støtte fra bystyret, mens B-laget uten samme kontaktnett må søke på tilskuddsordninger i konkurranse med andre.

Mens for eksempel det kun deles ut 977.000 kroner som alle kan søke på inne helse- og sosialsektoren, gis 12-15 millioner kroner i direkte støtte via gode forbindelser til det politiske flertallet. Det er liknende forhold innen kultursektoren.

I det nye budsjettforslaget til de borgerlige, ligger det inne en rekke direkteutbetalinger. For eksempel 200.000 kroner til Protestfestivalen, 300.000 til Blå Kors, 198.000 til Salem, 250.000 til Kirkens ungdomsprosjekt og 300.000 til felleskristelige Ungdom sammen for byen.

- Alt skjer åpent

— Dette er jo vår politikk. Vi ønsker å satse på frivillig sektor, og da skulle det bare mangle om ikke vi bevilget til gode formål vi ønsker å samarbeide med, sier Grundekjøn.

Han fremhever sterkt at alt skjer i åpenhet:

— Vårt budsjett fremmes på pressekonferanse. Fædrelandsvennen og alle kan følge med. Deretter er det åpen debatt og gjennomgang i formannskapet, før det er ny åpen runde i bystyret. Ingen bevilgninger skjer i mørke rom. Støtten er så langt fra mafia-tilstand du kan komme. Jeg tviler på at de har tre åpne runder i Syd-Italia, sier ordføreren.

Han mener bystyrepolitikere er mer enn kompetente nok til å avgjøre om en forening eller lag skal få penger.— Dette er byens mest engasjerte mennesker. De har god oversikt, og er ofte selv engasjert i frivillig sektor og vet hvilke tiltak som bør støttes. Vi er valgt av folket. Folket ønsker denne politikken. Jeg er i sterk tvil om folk heller vil ha et system hvor alt skal gå gjennom administrasjonen og vi politikere skal sitte igjen som sandpåstrøere, sier Grundekjøn.

— Men revisjonen er altså kritisk?

— Jada, og den kommer med gode råd vi kan følge opp flere av. Ingen er i mot enda bedre systemer. Men bystyret skal fortsatt kunne bevilge til formål det ønsker å bevilge til. Den borgerlige koalisjonen mener frivillig sektor er avgjørende i fremtiden. For hver krone vi gir dem, får vi flerfoldige igjen. Det vi er for, ønsker vi å støtte, sier Grundekjøn.

Ljøstad svarer

Fædrelandsvennens sjefredaktør Eivind Ljøstad, sier dette i en kommentar til ordførerens kritikk av avisen:

— Når ordføreren nærmest bagatelliserer kritikken som fremkommer fra revisjonen, understreker det bare behovet for at Fædrelandsvennen lager journalistikk på dette. Det bør være i de folkevalgtes største interesse at det er åpenhet rundt hvordan kommunen foretar sine bevilgninger, sier Ljøstad.

KrF vil fortsette med støtte

Varaordfører Jørgen Kristiansen sier KrF vil fortsette å kreve økt pengestøtte til kristent arbeid i Kristiansand.

— Vi er nok det mest bevisste partiet på dette. Vi er opptatt av å sikre økonomisk støtte til ting vi er for. Men alle partier har sine hjertesaker.

— Revisjonsrapporten er faktisk ganske politisk når den kritiserer og problematiserer overvekt av støtte til kristne tiltak. Det borgerlige flertallet gikk til valg på at vi skal bygge på kristenarven og satse på frivillig sektor. Den rødgrønne regjeringen fjerner pengene til kristne privatskoler, fordi de er i mot dem. Vi gir penger til kristent arbeid, fordi vi mener det er bra for Kristiansand, sier Kristiansen.

Han er enig i at man sikkert kan få enda bedre tildelingsordninger, men han mener det ikke må bli forbudt å drive politikk.

— Det etterlyses samleposter som så kan fordeles av administrasjonen. Skal det bli forbudt å drive politikk, skal alt bli byråkrati? Det er en politikers oppgave å kjempe fram støtte til det han eller hun er for, sier Kristiansen.