Rosa: Tove bruker en del rosa i kunsten sin, og sammen med oransje utgjør fargene det "sprelske" både i kunsten og på julebordet. Foto: Kjartan Bjelland
Tallerken: Stoffservietter hører hjemme når det er fest! Tove har pyntet tallerkenen med en kvist, en fugl, og litt rosa silkebånd. Foto: Kjartan Bjelland
Pressglass: - Jeg dekker gjerne med gamle ting, som betyr noe ekstra for meg, som pressglass og krystall. Det er så vakker, sier Tove. Foto: Kjartan Bjelland

— Det er absolutt ikke noe galt med rød og traust jul, men jeg liker å leke litt og skape begeistring, sier Tove Hertzberg.

Kunstneren har dekket til julefest i atelieret sitt. På veggene henger bilder hun har laget selv. Fargene hun bruker på bordekkingen er ikke tilfeldige.

— Akkurat nå bruker jeg mye oransje og rosa i kunsten min, og derfor er det naturlig at det er de fargene som inspirerer meg, forklarer hun.

Uredd kombinasjon

Cuvert: Tove har dekket med vanlige hvite tallerker og stettglass, men legg merke til den morsomme måten å samle bestikk og serviett på. Fuglene kan gjerne være en liten gave som gjestene kan ta med seg hjem. Foto: Kjartan Bjelland

Tove kombinerer det røffe og uvørne med glam og stash, toppet med en god porsjon knallfarger, på en uredd og leken måte.— Bordet bruker jeg som arbeidsbenk, og måtte rulle over med et strøk hvitmaling i går. Jeg fikser ikke dette med duk, og det er bare kult at ikke bordplaten er helt jevn og fin.

Hun har dekket med enkle tallerker og glass, som de fleste av oss har i skapene, men det er detaljene som skaper wow-effekten.

— De små discokulene og fuglene i sølv gir litt glam. Den rosa blomsterpotta er ei helt vanlig krukke som jeg har malt. Og så trekker jeg alltid inn litt natur, det gjør det litt mer julete. De små greinene plukket datteren min og jeg i skogen tidligere i høst.

Tove er opptatt av å bryte, og bruke flere stiler, på tvers av hverandre.

Bryter med det korrekte

Smørebrikke: Tove har laget smørebrikkene av malte veggfliser, og forseglet med epoxy. Pepperkake, marsipanstjerne og geletoppen er en hyggelig "miniforrett". Foto: Kjartan Bjelland

— Hvis alt er harmonisk og stilrent, kan jo det være fint, men personlig synes jeg det blir litt kjedelig.Selv ønsker hun at gjestene kan oppdage litt og litt, utover kvelden, og bli inspirert til å tørre å leke og bryte med det korrekte. Her er både gammelt og nytt, kjøpt og fått, men også noe kunstneren selv har laget.

— Smørebrikkene er mitt design. Det er vanlige veggfliser, som jeg enten har malt på eller lagt et bilde på. Og på toppen er det epoxy, så de er skikkelig solide.

På brikkene har Tove plassert en liten velkomstbit med pepperkake, marsipanstjerne og geletopp, så gjestene skal føle seg ekstra velkomne.

Fram med messingen

Rosa: Tove bruker en del rosa i kunsten sin, og sammen med oransje utgjør fargene det "sprelske" både i kunsten og på julebordet. Foto: Kjartan Bjelland

Lysestakene er litt herfra og derfra. Og Tove har fanget opp at messing, gull og kobber er på vei inn i motebildet igjen.— De gamle messingstakene fikk mannen min og jeg til bryllupet, men de er kjøpt i en antikvitetsforretning. Det er nok mange som har tilsvarende i kasser på loftet, og nå er det tiden for å finne dem fram igjen, råder hun.

Og her er enda mer som understreker at Tove ikke hopper bukk over juletradisjonene, selv om fargene er vågale.

— Jeg liker å bruke ting som betyr noe for meg, og jeg er spesielt glad i de gamle krystallskålene. Tenk hvor mange bord de har stått på opp i gjennom. Og så er jeg opptatt av den tradisjonsrike julematen. Den er jo uansett den samme, år etter år, avslutter kunstner Tove Hertzberg.

Du kan se mer av Toves kunst her: www.tovehertzberg.com

Toves tips:

Lek med utradisjonelle farger, tørr å bruke sterke, klare farger

Bland stiler, ton-i-ton blir kjedelig

Dekk med ting som betyr noe for deg

Stoffservietter gir det lille ekstra

Julen skal glitre, discokuler og sølvfugler er kjøpt i billigbutikker

Kombiner det røffe med det sarte

Hent gamle messingstaker ned fra loftet

Stearinlys trenger ikke være hvite eller røde

Ikke vær redd for å utfordre det tradisjonelle, maten er jo uansett den samme