KRISTIANSAND: På bloggen sin la Caroline Grundekjøn fredag ettermiddag ut et innlegg der hun skriver om ryktene. De handler om at hun skal ha spilt i en lite fordelaktig film sammen med gutten som ble pågrepet for utpressingen.

Jantelov

— Jeg skjønner ikke hvorfor noen ønsker å spre dette falske ryktet. Jeg merket aldri noen tilsvarende personforfølgelse i Oslo. Kanskje er det misunnelse fordi jeg har det bra materielt? Det er mye jantelov, sier Caroline til Fædrelandsvennen.

"Kristiansand er en liten by, og jeg har erfart at på mindre steder som her, spres rykter som ild i tørt gress. Jeg er blitt kjent med at det foregår en ryktespredning om at jeg blant annet skal ha hatt en rolle i en film med upassende innhold med en bestemt person, som knyttes til en straffesak", skriver Grundekjøn i bloggen.

- Stå frem

Grundekjøn utelukker ikke at ryktene kan ha oppstått fordi hun er datter av den profilerte ordføreren. Hun understreker at hun ikke mistenker de tiltalte i utpressingssaken for å stå bak rykteflommen, og oppfordrer derfor de som står bak til å stå frem. Familien ble forsøkt presset for penger i juni. To 18-åringer som kjenner Caroline er siktet i saken.— Min far er en offentlig person, og det kan godt være noen ønsker å ramme ham, sier Caroline. Hun sier at det er tungt ikke å vite hvem som har startet rykteflommen. Dermed kan hun ikke få stoppet den ved direkte kontakt. Hun tror at også andre opplever å bli ofre for fordervelige rykter, og ville derfor fortelle historien i bloggen sin. Her skriver hun blant annet:

"Ondsinnet og løgnaktig sladder fra game damer var den tidligere varianten av denne taktikken, og den var så ille at i noen områder ble disse kvinnene satt i gapestokken eller drevet ut av byen. I dag eksisterer det ikke slike tiltak, og det er heller vanskelig å finne kilden til den svarte propagandaen. Ryktene er som en ond vind, de ser ikke ser ut til å ha noen kilde. Dette kalles en hviskekampanje.

Sårende

Å bli utsatt for en hviskekampanje, særlig når du akkurat skal flytte til en ny by, er ikke noe gøy, — heller svært sårende og ødeleggende. Når jeg får henvendelser av personer som lurer på om dette ryktet stemmer, får høre av venner at andre har fortalt til dem og flere at de "har sett filmen/bildene" og å vite at mennesker jeg ikke kjenner sprer usanne rykter om meg, gir meg på ingen måte lyst til å flytte til Kristiansand"

Utpressing

Ryktespredningen kommer på toppen av en vanskelig tid for den unge jenta.

I vår ble familien hennes utsatt for utpressing. To personer har erkjent å stå bak. Begge er bekjente av Caroline, og var til og med gjester i 18 års dagen hennes. Der møtte de også Arvid Grundekjøn, som i tillegg til å være ordfører er en vellykket forretningsmann.

Neste gang var kontakten mer alvorlig.

— Da jeg kom hjem oppdaget jeg et tau festet til dørklinken. Da jeg dro i tauet kom det en konvolutt festet til tauet ut fra buskene. Innholdet i brevet er ganske enkelt at jeg og min familie ble truet med at ting skulle skje med oss dersom det ikke ble utbetalt et visst pengebeløp. Samtidig ble jeg advart mot å ta kontakt med politiet, uttalte Grundekjøn til Fædrelandsvennen 4. juni i år.

- Utnyttet

To 18-åringer er senere pågrepet. En av dem har erkjent, mens den andre sier han ikke har vært med.

— Det er helt fryktelig om jeg er utnyttet på denne måten, sier Caroline Grundekjøn (18) til Fædrelandsvennen.

Caroline og faren ble rystet da de oppdaget hvem som er mistenkt for å ha vært med.

— Begge er bekjente som jeg hadde møtt gjennom felles kjente i Kristiansand. Det er veldig trist om de har gjort noe sånn mot oss, og jeg ble utrolig sjokkert da jeg hørte hvem det var, forteller Grundekjøn. Straffesaken skal opp i august.

Les bloggen her.