PERSONLIG: Per Jørgensen brukte ett år på å bygge Hestmanden, nøyaktig like lang tid som det tok å lage originalversjonen. Foto: Lars Hollerud
KJENT SKUTE: Modellbyggeren brukte nær to år på å gjenskape Fullriggeren Sørlandet. Foto: Lars Hollerud

KRISTIANSAND: Per Jørgensen heter han som eier båtene. Ikke bare det, han har laget dem også, så nær som tre. Disse var det hans morfar som satte sammen. Det var også han som lærte kunsten til daværende lille Per.

Og blant Per Jørgensens ganske mange modellkunstverk, troner Hestmanden og Fullriggeren Sørlandet som de aller mest staselige.

Og Sandy Hook, rustholken som kjent via filmen Orions belte, pluss seilskuta som ble kirkeskip i Farsund, som de mer spesielle.

Bestefedrene

— Jeg laget modellen av Hestmanden for å hedre den norske handelsflåten generelt og mine bestefedre spesielt. Begge var sjøfolk. Morfar, Hartvig Nilsen var heldig som gikk i land i 1930-årene. Så heldig var ikke farfar, Carl Waldemar Jørgensen. Han var stuert på MT Bello, og omkom sammen med 32 kamerater da skipet ble torpedert 11. desember 1942. Per Jørgensen brukte ett år på å forme Hestmanden, slik skipet så ut da første verdenskrig brøt ut i 1914. Altså akkurat like lang tid som verftsarbeidere i Bergen brukte da de startet jobben med den 75 ganger større originalversjonen i 1910. Artikkelen fortsetter under bildet.

SOM NY: Hestmanden så slik ut da da første verdenskrig brøt ut i 1914. Foto: Lars Hollerud

— Morfar laget skuter og skip slik han husket dem. Jeg må ha tegninger, sier barnebarnet, som nå er 67 år og i praksis har bygget skipsmodeller helt siden han laget en pappversjon av passasjerskipet United States som tiåring.

Så fulgte noen år med sammensetting av byggesett, før Per Jørgensen erfarte at det er aller gøyest å lage alt selv. Også materialene.

Dessverre førte han ikke byggenummer på dem. Derfor kan ingen si hvor mange skip denne skipsbyggeren står bak.

Per Jørgensen er ikke bare fingernem, han er også trivelig og snakker gjerne lenge og varmt om både land og hav.

Ganske lik

— Har noen sagt at du ligner Erik Bye?

— I alle fall så mange at det kanskje stemmer. Fullriggeren Sørlandets shantykor har forsøkt å verve meg. Men de er jo opptatt hele sommeren. Det er jeg også.

Selv om Per Jørgensen sier at skipene er til salgs, er det ikke dem som har ført til daglig brød.

Det har diverse verkstedjobber gjort. De 16 siste yrkesaktive årene var han til og med synlig langs veien med Pers verkstedvogn.