FARSUND: Like rundt klokken 18.00 fikk Redningsselskapet melding om at en båt hadde fått motorstopp på utsiden av Lista. Redningsskøyta Ægir ble sendt ut for å bistå med assistanse.

— En båt har fått motortrøbbel og vi er på vei ut for å se på det nå. Vi vet ikke helt hvor den ligger, opplyste kaptein på Ægir, Tor Hugo Johansen, til fvn.no like etter at de hadde fått inn meldingen.

Store bølger

De fant båten ute ved Snekkestø ved Listalandet. Da hadde båten allerede tatt inn litt vann.

— Den lå da cikra 100 meter fra land. Vi fikk mannskapet over i vår båt og dratt båten bort fra land. Vi følte på dette tidspunktet at vi hadde god kontroll, forteller Johansen.

Men bølger på tre til fem meter og sterk kuling i vindkasta gjorde arbeidet vanskeligere enn man først trodde.

— Det endte i katastrofe og båten sank. Vi klarte ikke å få pumpa ut vannet av båten fort nok. Vi fikk dratt den inn bak en øy der sjøen var roligere og fikk den opp på siden av skøyta vår. Da klarte vi å få to pumper opp i båten, men så kom det noen veldig store bølger og slo inn over den slik at den ble fylt med vann og gikk under, sier kapteinen.

Lokalkunnskap

Heldigvis var båten godt festet til redningsskøyta og de kunne derfor slepe den inn mot land på tross av mye vann i båten.

— Men det var ikke bare lett det heller. De hadde nemlig kastet ankeret og vi måtte derfor være forsiktige med strømkabler og slikt da vi kjørte inn i havna. Heldigvis fikk vi hjelp av god lokalkunnskap og kom inn til havna i Abelsnes hvor vi ligger nå, forteller Johansen.

- Må restaureres

Klokka var blitt 21.30 da de endelig kom inn til land og de venter nå på en kranbil som skal heise båten opp til land.

— Så vi klarte jo for så vidt å berge den selv om den var under vann, men man må nok beregne en god del restaureringsarbeid før den kan sjøsettes igjen, forteller kapteinen på Redningsskøyta.

Båten skal være av typen Dayliner og er 28 fot.