ARENDAL: Det var i perioden august 2010 til 13. januar 2011 at polakken oppbevarte varene som var smuglet inn til landet. I Aust-Agder tingrett erkjente han delvis straffskyld, men mente at omfanget var betydelig mindre enn det han ble tatt for.

Selv hevdet han at han oppbevarte 360 liter øl, 40 liter vodka og 8000 sigaretter. Han forklarte videre at varene var fortollet inn og at de skulle benyttes under et bryllup.

Kontorsjef for tollvesenet på Sørlandet, Helge Breilid, fortalte i januar at polakken (42) hadde vært i etatens søkelys. Over flere dager hadde tolltjenestemenn spanet på huset hans i Barbu.

Varene ble levert av en Caravelle og en Ford Transit Connect. Da tollvesenet stanset bilene ble det funnet betydelig mengder ufortollede varer inne i huset. Også i begge bilene ble det funnet alkohol.

Vodka og øl på kjøkkenet

Inne på kjøkkenet i huset fant tollvesenet 80 halvlitersflasker med vodka og i gangen sto 360 liter øl. Den tiltalte polakken hevdet at han var blitt bedt om å oppbevare smuglergodset i 2–3 timer, men dette fant retten ikke pålitelig.

– Han forklarte at han hadde spurt personene om varene var fortollet, og at de hadde sagt til ham at varene var lovlige og fortollet og at de var til en bryllupsfest. Han trodde på det de sa. De sa at de hadde tollfakturaen i en annen bil. Tiltalte forklarte videre at han ikke gjorde nærmere undersøkelser med hensyn til om varene var fortollet, heter det i dommen.

I avhør forklarte han at det ikke var første gang han oppbevarte alkohol og tobakk. 6–7 ganger tidligere hadde han gjort det samme tidligere.

Erkjente straffskyld

Aust-Agder tingrett fant ingen tvil om at polakken hadde oppbevart smuglergods. Under razziaen hjemme hos polakken ble det også funnet åtte liter hjemmebrent. Han erkjente straffskyld for å ha oppbevart spriten.

– I denne saken er det på det rene at tiltalte hadde en mindre rolle i form av oppbevaring av en større mengde øl, sprit og sigaretter. Varene ble ved til sammen 6 anledninger fraktet til hans bopel og oppbevart der, før de ble hentet igjen. Retten finner det videre utvilsomt at avgiftsunndragelsen beløper seg til i underkant av 300 000 kroner. Retten har foruten tiltaltes forklaring i avhørene vektlagt utregninger fra tollregionen, skriver retten i dommen.

Retten mener videre at overtredelsen er grov. Straffen ble satt til fengsel i 60 dager, inndragelse av alkoholen og 2000 kroner i saksomkostninger.