ARENDAL: Etter det jeg har hørt i debatten våger jeg å si at Aust-Agder Arbeiderparti går inn for folkeavstemning, sier fylkesordfører Laila Øygarden.

— Blir det da noe av ett Agder?

— Hvis Vest-Agders ultimatum blir stående, blir det vanskelig.

Provosert over ultimatum

Fylkespolitikerne i Vest-Agder vil ikke gå videre med fylkessammenslåingen dersom Aust vil ha folkeavstemning. Dette provoserte sterkt under årsmøtet i Aust-Agder Arbeiderparti.

— Som gruppeleder i fylkestinget misliker jeg svært sterkt ultimatumet til Vest-Agder. Vi skal ikke være en provins av Vest-Agder, og da skal heller ikke Vest-Agder stille slikt ultimatum. Da blir det enda vanskeligere å si nei til folkeavstemning. Vi skal ikke la oss kneble nå og legge folkeavstemningen til side, sier Tellef Inge Mørland fra talerstolen på årsmøtet i Aust-Agder Arbeiderparti.

KRITISK: Gruppeleder i fylkestinget, Tellef Inge Mørland, slakter Vest-Agders ultimatum. Foto: Kristin Ellefsen. Foto: Kristin Ellefsen

En etter en gikk Ap-erne i Aust-Agder på talerstolen og slaktet Vest-Agders folkeavstemning-ultimatum. Stemningen så langt i debatten heller definitivt mot folkeavstemning i Aust-Agder. Og flere sa at de nå i alle fall vil gå inn for folkeavstemning, etter Vest-Agders ultimatum.

— Jeg blir litt frustrert, for jeg ser at Vest-Agder prøver å herse med oss. Det er ikke slik samarbeid fungerer. Skal Vest-Agder bestemme om vi skal ha folkeavstemning eller ikke? Nei, ikke la oss presse, sa Lars Marius Nilsen.

Takket fylkesordføreren

Fylkesordfører Laila Øygarden ble hyllet som helt under lørdagens debatt.

— Takk for at du har vist lederskap i denne saken, du er nesten den eneste i den gruppa som har gjort det, takk skal du ha for det. Nå trenger Laila et råd, for Vest-Agder har sagt take it or leave it. Jeg synes vi skal gi råd om folkeavstemning, sa stortingsrepresentant Freddy de Ruiter.

Aust-Agder Arbeiderparti er et splittet parti i synet på ett Agder. Mens kommunepartiene på grensen til vest ivrer for sammenslåing, har partiet i Arendal og lenger aust vært skeptiske til sammenslåing, og ivrer for folkeavstemning.

FOR ETT AGDER: Åshild Martinussen, gruppeleder i Lillesand Ap, er positiv til sammenslåing. Foto: Kristin Ellefsen. Foto: Kristin Ellefsen

Etter gårsdagens møte i styringsgruppa er det klart at et austlig krav om folkeavstemning ikke vil bli akseptert i vest. Arendal Arbeiderparti beklager holdningen i vest i sitt forslag til årsmøte, og krever folkeavstemning. Arendals forslag ligger nå an til å få støtte av årsmøtet. Og det beklager Lillesand Arbeiderparti.

— Jeg er redd for at dørene nå lukkes, og det er jeg veldig lei meg for, sier Åshild Martinussen, gruppeleder i Lillesand Arbeiderparti.

— Hva gjør Lillesand da?

— Dersom sammenslåingsprosessen avsluttes, har Lillesand bystyre et vedtak som sier at vi vil søke overgang til Vest-Agder. Primært ønsker vi sammenslåing, for vi har ikke ønske om å splitte Aust-Agder, sier Martinussen.