KRISTIANSAND: 12. november må en 31-åring og en 30-åring fra Kristiansand møte i Kristiansand tingrett. De to Mongols-medlemmene er tiltalt for ran, trusler og omfattende bruk av vold. Det er satt av en uke til saken.

Tiltalen fra Statsadvokaten i Agder forteller om flere hendelser knyttet til pengeutpressing for sekssifrede beløp.

Påtalemyndigheten mener å føre bevis for at de to skal ha oppsøkt personer, slått og sparket dem mot hodet og ansiktet, og truet med våpen, blant annet et haglegevær.

Brukte elektrosjokkpistol

En person skal 16. november i fjor ha blitt oppsøkt i Vestre Strandgate. Han fikk valget mellom å betale 100000 kroner – eller miste en finger. Vedkommende nektet å betale pengene.

"De satte så en støtpistol mot halsen/hodet til XX slik at han falt i bakken, samtidig som han ble slått og sparket mot ansiktet og kroppen. XX ble som følge av voldsutøvelsen blant annet påført tre kutt i bakhodet som måtte sys", skriver konstituert statsadvokat i Agder, Johan Martin Kile i tiltalebeslutningen.

Den tiltalte 31-åringen er straffedømt seks ganger, og fikk sin første dom som 20-åring. Hans medtiltalte er ikke tidligere straffedømt.

Vil ha pengehjelp

Begge to er medlemmer av den internasjonale motorsykkelklubben Mongols, som i sommer etablerte seg i Kristiansand. Dette er en såkalt énprosentklubb som politiet mener står bak mye organisert kriminalitet.

På nettsidene til Mongols Europa mobiliseres det nå til støtte for de to tiltalte medlemmene i Kristiansand, to andre fengslede norske medlemmer og tre fengslede svenske medlemmer.

Under vignetten "Brothers behind bars" ber klubben om pengegaver.

"Alle donasjoner går uavkortet til våre brødre i fengselet", heter det på nettsidene. Så langt er det kommet inn 888 kroner fra Mongols England.

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med Michael Willumsen, leder for Mongols Norge og europapresident i klubben. Han ønsker ikke å snakke med avisen.

Kan erkjenne delvis straffskyld

Oscar Ihlebæk er advokat for den tiltalte 30-åringen, som sitter fengslet i Åna fengsel i Rogaland.

— Jeg besøkte ham i fengselet går og gjennomgikk store deler av saken med ham. Hans stilling til tiltalen er enten at han ikke erkjenner straffskyld – eller for noen av disse tiltalepunktene erkjenner delvis straffskyld, sier Ihlebæk til Fædrlandsvennen.

Ytterligere to Mongols-medlemmer fra Kristiansand sitter varetektsfengslet. Politiet etterforsker ennå sakene disse er siktet for.

Ifølge politiet har klubben åtte medlemmer i Kristiansand, men leder Michael Willumsen har tidligere hevdet overfor Fædrelandsvennnen at de er atskillig flere. Han har uttalt at han selv vil flytte til byen.

Kristiansand-politikerne vedtok i fjor en resolusjon mot énprosentklubbene, og vil arbeide aktivt mot at disse får etablere seg eller deltar på ulike aktiviteter og arrangementer.