Stas: Ole Christian Rist Kristensen er en av åtte kapteiner om bord. Her holder han på maskintelegrafen i styrehuset. Foto: Anne Smith Lorentz
Av bord: Rakkerungene er ferdige, etter en snau time ombord på Hestmanden. Nå venter tur til biblioteket og leting etter bøker om gamle skip. Foto: Anne Smith Lorentz
Stas: Ingeborg Opstad er en fornøyd kaptein på Hestmanden. Foto: Anne Smith Lorentz

KRISTIANSAND: — Kaptein, skal jeg gi gass? Du krasjer vel ikke? Ole Christian Rist Kristensen drar i spaken på maskintelegrafen, og henvender seg til kamerat Thor Einar Knudsen som har overtatt roret. Femåringene er om bord på Hestmanden, som den første barnehagen som har fått lov til å komme om bord.

— Vet dere hvor gammel denne båten er? spør leder for Hestmandens venneforening, Viggo Olsen.

Dampmaskin og kokte poteter

— 100 år, er det noen av barna som svarer, helt riktig. Olsen forteller at båten de sitter på har seilt i to kriger, uten at noen har tatt knekken på den. Så prøver han å forklare hvordan dampmaskinen fungerer.

— Det er akkurat som når potetene koker over. Da blir vannet så sterkt, og det kommer damp. I båten ble vannet så sterkt at det satt maskinen i gang, sier Olsen. De åtte barna fra Rakkerungan gårdsbarnehage i Randesund sitter pent på rekke og prøver å forstå. De er mest vant med landbruk, men i det siste har de også hatt mye fokus på kystkultur.

— Dette er kjempespennende, og midt i blinken for oss. At vi får se noe av den maritime historien vår er viktig, sier Silje Vegge, pedagogisk leder for de eldste i barnehagen.

Sultne

Etter en snau time er omvisningen over for de åtte barna. To og to blir de fraktet i land, med gode minner fra den ærverdige båten.

— Vi så ankeret, sengene, rattet, vasken, doen, kjøkkenet. Men motoren er ødelagt, så den kan ikke kjøre. Jeg er sulten! Sier barna.

De blir raskt beroliget med at nå er det mat, og så går turen til biblioteket for å finne bøker om gamle skip.