Familien står bak: - Vegard skal ikke føle noe press med musikken. Derfor skal jeg være med på alle hans opptredener, slik at han føler seg trygg, sier Even Lohne, far til Vegard Lohne (foran). Bak står familien Lohne. Fra venstre: søster Kristin, broren Sondre, pappa Even og mamma Marianne. Foto: Espen Sand
Klar for riksdekkende tv: Vegard Lohne gleder seg, men innrømmer at han har sommerfugler i magen. Kofferten er pakket og han er klar for å synge på God Morgen Norge i morgen tidlig. Foto: Espen Sand
God klem: Marianne Lohne gir sønnen Vegard en god klem og ønsker han god tur til Oslo. Foto: Espen Sand
Fylte scenen: Scenen i Kilden konsertsal syntes stor for Vegard Lohne under 50-årsjubileumet til Galleri Bi-Z i mars i år. Foto: Espen Sand

MANDAL: — Det blir veldig gøy. Jeg er skikkelig spent og kommer nok til å være litt nervøs når jeg skal prate og synge på tv, smiler Lohne.

Vi kommer på besøk til familien Lohne i Mandal like før de drar av gårde for å rekke flyet til Oslo. Unge Vegard har nettopp snakket med en av programlederne i TV 2, og regelrett stråler som ei sol.

— Jeg husker ikke navnet på han jeg pratet med, men han hørtes ut som en av de som er med i raske menn, forteller han, med henvisning til humorprogrammet som går på den riksdekkende kanalen.

Vegard Lohne i Kilden i mars 2012. Foto: Espen Sand

I morges fikk faren Even Lohne en forespørsel fra Helene Bøksle om Vegard hadde mulighet til å bli med på "God Morgen Norge" på TV 2. Der vil unge Lohne og Bøksle bli intervjuet i studio om de kommende julekonsertene. I tillegg skal de synge sangen "Pie Jesu" sammen. Den unge mandalitten har allerede sagt ja til å bli med Bøksle på sju av hennes julekonserter i desember, i blant annet Oslo, Kristiansand og Stavanger.

— Strålte som ei sol

— Jeg er veldig opptatt av at ikke Vegard skal føle press til å være med på noe. Han skal selv bestemme. Da jeg kom ned på Frøysland skole i dag, midt i Vegards tekstil-time, og spurte om han ville være med Bøksle på TV 2 i morgen, var det ingen tvil. Han strålte som ei sol, sier pappa Even, som selv er artist i Mandal etter å ha opptrådt i rundt 20 år.

Han har dette å si om sønnens talent.

— Jeg har selv sunget mye og på forskjellige arrangementer siden jeg var 20 år. Vegard må nok ha snappet opp noe på veien, for jeg glemmer aldri en dag for noen år siden da jeg kom hjem fra jobb. Da hørte jeg Vegard synge i dusjen av all kraft på en av de sangene jeg pleier å synge. Da ble jeg satt ut, smiler Even.

Fraråder Idol

— Selv om han er ung har han sunget på store arrangementer allerede. Jeg ser at det å opptre er noe som gir han glede. Det er spesielt å se publikummere som tørker tårer eller forteller at det er rørende å høre Vegard synge. Det er viktig at Vegard skal føle seg så trygg som mulig, og tar steg for steg. Personlig har jeg frarådet han å bli med i programmer som Idol eller Norske Talenter, sier Even Lohne.

Det kommende samarbeidet med Helene Bøksle tok form etter at begge sang under åpningen av Buen Kulturhus og 50-årsjubileet til Galleri Bi-Z i Kilden.

— Jeg fikk prate lenge med Helene mens vi satt på bakrommet og ventet på å synge. Det var stort, minnes Vegard.

(Les mer under bildet)

Reiser til Oslo: Kofferten er tung, mens Vegard hiver den inn i bilen før turen går til Kjevik lufthavn. I morgen synger han duett med Helene Bøksle på TV 2. Foto: Espen Sand

Fikk Bøksles nummer— Hun ga meg mange tips om hva jeg burde gjøre i fremtiden. Etter den ene konserten fikk jeg telefonnummeret hennes, og hun spurte om jeg ville være å synge med på en av hennes konserter, sier Vegard.

Oppmerksomheten rundt musikken synes har bare er gøy. Det er nemlig fotball han tar aller mest seriøst.

— Jeg skal satse på fotball. Musikk er bare en hobby. Kameratene lurer ofte på om det blir fotball eller sang på meg. Det aller beste med sang er at jeg kan gi noe til publikum, sier Vegard Lohne.

- Enormt talent

Helene Bøksle forteller at hun falt pladask da hun hørte unggutten synge første gang.

— Jeg mener at han har et enormt talent, og noe unikt som bare noen få har med seg. Han sjarmerte meg i senk under konserten i Kilden. Jeg gleder meg voldsomt til å samarbeide med Vegard. Tidligere har jeg hatt gjester med meg på konsertene, men dette er første gang jeg har en fast solist, sier Bøksle.