AGDER: – Noen av teinene vi tok i går stod på veldig grunt vann og på typiske hummerplasser, sier miljøkoordinator Steinar Sunde ved Agder politidistrikt, til fvn.no.

De to siste dagene har flere etater gjennomført intensive kontroller for å avsløre fiske av hummer. Slikt fiske er helt forbudt.

LES OGSÅ: Over 90 hummer-anmeldelser på Agder

Stor andel tatt i sør

Onsdag registrerte mannskapene fra politiet, Fiskeridirektoratet og Statens naturoppsyn til sammen over 90 forhold som kvalifiserte for anmeldelse. Det tilsvarte over 60 prosent av totalt antall anmeldelser i alle de ni politidistriktene som deltok i aksjonen.

I går, fredag, var det markert færre teiner som ble funnet. Likevel ble mellom 30 og 40 ulovlige teiner funnet i landsdelen. Totalt ble dermed i underkant av 150 sørlendinger anmeldt under kontrollen.

– Det er fremdeles mye slarv, sier Sunde, som ikke utelukker at en del forsøker å fiske krabbe, men plasserer teinene fullstendig feil.

Strenge fangstkrav

Kravet er at teinene må senkes minst 25 meter, ha fluktåpning med to ringer med 88 mm stort hull og at teinen er merket med tydelig navn og adresse. Årsaken til de strenge restriksjonene er å hindre feilfiske.

– Vi oppretter sak på forhold. I noen forhold har vi opplysninger om gjerningsmann, sier Sunde.

Høye bøtesatser

Bøtene for slik miljøkriminalitet er bøter fra 4000 kroner og oppover. Bøtesatsene er gitt av Økokrim, som har ansvar for miljøkriminalitet, og gjelder i alle landets politidistrikter.

Totalt ligger det an til å bli 220 anmeldelser i aksjonen. Også fredag var noen båter ute i enkelte distrikter og disse tallene er ikke klare.

— Agder har i likhet med tidligere aksjoner levert mange saker. Det er ikke så rart ettersom hummerfiske og fangst i sjøen er stort i Agder, sier politibetjent Thomas Lauritzen i Økokrim, til fvn.no.

Disse teinene har politiet tatt beslag i etter at de er blitt brukt til ulovlig hummerfangst. Foto: Steinar Sunde, Agder politidistrikt. Foto: Steinar Sunde