Det er ikke så mange som bryr seg om gatebarn i Bolivia. Dette er en stigmatisert gruppe som få hjelpeorganisasjoner interesserer seg for, ifølge Hanne Hellvik, som driver “Yo voy a Ti”. Foto: Privat
På reiser i Afrika har Hanne Hellvik opplevd nød på nært hold. Det har gjort inntrykk og var oppstartetn til hjelpeprosjektet i Uganda. -Da stiftelsen i Bolivia hadde svært gode resultater, tenkte jeg det var på tide å utvide med å hjelpe flere personer som trenger det, sier hun. Foto: Privat
På Universitetet i Agder studerte Hanne Hellvik sammen med Esther Namatovu og Rogers fra Uganda. Disse er nå sentrale i driften av "Yo voy a Ti" sin fotballskole og mikrofinansprosjekt i slummen i Kampala. Foto: Privat

— Jeg elsker å reise og oppleve nye kulturer, sier Hanne Hellvik (25). Hun er oppvokst i Søgne, men har reist og bodd i utlandet de siste fire årene.

Etter Kristiansand katedralskole Gimle, ble det en bachelor i sosiologi ved Universitetet i Oslo, før “Master in Development Management” ved Universitetet i Agder. Mens hun holdt på med mastergraden, ønsket hun relevant praksis i utviklingsarbeid og hadde internship i Nigeria, New York, India og Bolivia.

Hjelper gatebarn

Slik kom hun til Bolivia første gang.

— Jeg hadde hørt utrolig mange fantastiske ting om landet, naturen og folkene, forteller Hellvik, som etter oppholdet i Sør-Amerika reiste verden rundt. Men for to år siden fikk hun et nytt møte med Bolivia, da Stiftelsen “Yo voy a Ti” som jobber med fattige, hjemløse og gatebarn, tilbød henne jobben som direktør. Det var en mulighet hun som nyutdannet ikke kunne takke nei til.

Da Søgne-jenta begynte var det en liten stiftelse med kun ett prosjekt. I dag har den fire prosjekter, der det største er en mobil skole for barn og unge som bor på gata.

— Målet er å motivere barna til å forlate livet på gata. Oppfølging er i form av rehabiliteringssenter, hjelp til å finne leilighet og mikrofinans for å starte egen bedrift, sier Hanne Hellvik.

Stiftelsen har også tre fotballskoler. Kjetil Bjørnhom, også han fra Søgne, er ansvarlig for dette prosjektet. Han jobber som frivillig i seks måneder. Ved den mobile helseklinikk tilbys helseundersøkelser og medisiner.

Fotballskole

Hanne Hellvik har også reist mye i Afrika. Da hun holdt på med sin master ved UIA, var to av medstudentene fra Uganda. Gjennom samarbeid med disse, og innsamling av penger, startet hun like godt et nytt hjelpeprosjekt i deres hjemland.

— Nå er vi oppe og går med en fotballskole for barn fra slummen i Kampala. Og vi jobber med å starte mikrofinans og entreprenørskap‎ for ungdom og voksne i slummen, sier Hellvik, og legger til:

— Vårt mål i Bolivia er å hjelpe barn og ungdom som bor på gata ut av gata, og forsøke å hindre at flere barn ender opp på gata. Med fotballskolen i Uganda, hjelper vi barn med å være barn. Samtidig er det en menneskerett å ha jobb, derfor implementerer vi mikrofinansprosjekt for arbeidsledige og prostituerte i slummen.

Alle kan gjør en forskjell, mener Hellvik.

— Vi er avhengig av at folk bryr seg, enten som frivillige eller donorer.