KRISTIANSAND: Den sittende 17. maikomiteen i Kristiansand har bestemt seg for å nekte russebiler i folketoget.

— Dette er meget synd. For russen selv som har gledet seg til denne dagen, men også for familie, venner og kjente, skriver bystyrerepresentant Helene H. Knudsen (H) i en interpellasjon til ordføreren.

- Svært uheldig

unge høyre.jpg Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Hun fortsetter:— Det vil i mine øyne være svært uheldig å fjerne russens biler fra borgertoget. Er det slik at ordfører deler mitt syn på russens sentrale rolle i 17. mai feiringen for byen? Og ønsker Ordføreren russen og russebilene velkommen i folketoget?

Knudsens spørsmål kommer til behandling i et av de første bystyrene. Dermed blir det nå de 53 i Kristiansands øverste organ som skal avgjøre hva som skal skje i folketoget. Når ordføreren har svart, kan bystyret stemme over hva de vil gjøre.

Lang tradisjon

Helene H. Knudsen minner om at russefeiringen har en lang tradisjon i Norge.

— Det er flere uker med forberedelser og feiring som avsluttes 17. Mai. Slik har det vært siden 1905. Selve russefeiringen startet på 1700-tallet. Den tiden hvor det ikke fantes universiteter i Norge. Russebil-tradisjonen oppsto rundt 1950, og ble den gang brukt som paradekjøretøy i russetoget på 17.mai. Russen kjøpte eller overtok gamle personbiler, som de malte med maling og rulle, skriver hun til ordføreren, før hun konkluderer med følgende:

— Russebilen og russen er kommet for å bli. Det er en stor del av den tradisjonelle norske 17.mai feiringen.