KRISTIANSAND: — I verste fall kan de som har gjort dette, oppnå å sende en båt på skjær og være skyld i forlis. Blind vold er dekkende for hva vi mener om innsatsen, og det er vel på grensen til drap om noen skulle forlise på grunn av hærverket, sier båtturistene og østlendingene Jan Erik Kirkeby og Gorm Jensen.

Båten de seiler har montert GPS som de navigerer etter, men når de seiler nattestid, er det en annen sak.

— På natta er det utrolig mye enklere å styre etter lyssektorene. Det går mye raskere, og har jeg peiling på to lys samtidig, er det for fasit å regne. Jeg har alltid tenkt på lysene som sikre, og dette gjør meg faktisk sjokkert, sier Kirkeby som er skutas skipper.

Reaksjonene i gjestehavna i Kristiansand lot ikke vente på seg da Fædrelandsvennen informerte om hærverket som gjorde leia mot Ledholmen bredere enn den faktisk er.

— Jeg håper bare det er et engangstilfelle, men det høres jo ut som det er gjort veldig bevisst. Jeg kan ikke fatte poenget, men vi må rett og slett bare holde et ekstra øye på nattestid og kanskje ikke stole helt blindt på lysene, konstaterer Kirkeby.

En barnefamilie fra Haugesund på båttur langs sørlandskysten likte også svært dårlig å høre om manipuleringen av lyssignaler i skjærgården.

— Vi kjører klart mest på dagen og da er det ikke noe problem, men det hender vi tar transportetapper nattestid også. Vi har ikke GPS i båten og stoler på kart, kompass og fyr. Om sektorene ikke er til å stole på, så er det klart det er dramatisk, sier Monica Kleppe til Fædrelandsvennen.

Sammen med Arild Søvik og barna Jan Øyvind og Jørgen Søvik skal de bruke ferien i Blindleia. Da er det urovekkende med hærverk på fyrlykter.

— Klart det. Dette er jo vår første tur langs sørlandskysten, og lysene er en av de få sikre tingene vi har, sier Arild Søvik.