LYNGDAL: Det de lurte på om kunne være små barn av den beryktede kongekrabben, var imidlertid noe helt annet og mer uskyldig.

Gro I. van der Meeren ved Havforskningsinstituttet i Bergen har studert familiens fotografier, og sier at dette verken er trollkrabber eller hummeryngel.

— Dette er krinalkrabbe eller trollhummer som naturlig hører til langs hele norskekysten helt opp til Nord-Troms, sier hun.

Selv om trollhummer er vanlig på Sørlandet, er det ikke alle som kjenner til den rødfargede krabaten med de karakteristiske blå tegningene på skallet.

— Vi vet lite om livssyklussen til trollhummeren, men den lever i de øvre 20 meterne langs kysten og er først og fremst aktiv om natten. Den lever i skjul under steiner og inne i sprekker, sier Gro I. Van der Meeren.

Noen tar krabaten for å være en hummerunge. Til forskjell fra hummer som har antenner som strekker seg ut mellom øynene, kommer antennene på trollhummeren ut på utsiden av øynene. Når det gjelder unger av kongekrabben så er de mer rosa og svært piggete.

TORBJØRN WITZØE