Gjestehavna i Kristiansand kan skryte av rekordhøye besøkstall i juli i år. En tur rundt i skjærgården utenfor Kristiansand avslører derimot at flere av de vakreste skjærårdsperlene rett utenfor byen er særdeles dårlig besøkt.

— Vi merker at båtfolket ligger mer stille enn tidligere og bruker betydelige summer for å ha flest mulig fasiliteter tilgjengelig når de er på ferie, sier Klaus Kristensen i Christiansands seilforening. Han kan melde om meget høye besøkstall i gjestehavna i byen i juli, og ser også at det dukker opp stadig flere store og dyre båter. Hittil i år har gjestehavna i sentrum hatt 3500 besøksdøgn, fordelt på 170 båtplasser. Seilforeningen forventer at tallet stiger til 4500 før sesongen er omme.

— Tradisjonelt er dårlig vær og kulde grunnen til at folk lar båten ligge i havna i stedet for å oppsøke skjærgårdsidyllen, men i år har jeg ofte sett at folk ligger pal også på fine og varme sommerdager, sier Kristensen. Han har også lagt merke til at båtene er større og dyrere enn tidligere.

Håkan Jakobsen har ansvaret for Lillesand gjestehavn, og han melder om at mange store cabincruisere har vært på besøk i sommer. Antallet besøkende totalt har holdt seg stabilt sammenliknet med i fjor, på i underkant av 1100 besøksdøgn.

Også gjestehavna i Mandal har vært vertskap for mange doninger på vel over 40 fot.

— I fjor lå vi på cirka 2700 besøksdøgn i gjestehavna, og alt taler for at det blir en økning i år, selv om jeg ikke kan oppgi konkrete tall, sier havnesjef Jonny Oluf Hansen i Mandal.

Les hele saken og se de flotte bildene i Fædrelandsvennens papirutgave lørdag!