KRISTIANSAND: — Det ser slik ut, ja. Hvorvidt to år er lenge, vil jeg ikke spekulere i. Men han opererte ikke helt i blinde. Han vekslet inn mindre beløp over lang tid før han ble oppdaget. Og det var bankenes egne kontrollrutiner som til slutt felte ham, sier Kristen Ribe , leder av økonomiavsnittet ved Agder Politidistrikt.

— Myntene ble vekslet i ulike banker og veksleautomater. Vi snakker om mange og gjentatte vekslinger. Han opptrådte for det meste i sivil da han kom i banken. Pengene vekslet han inn på fritiden. Bare noen ganger hadde han uniform, sier Ribe.

Den underslagssiktede parkeringsvakten handlet alene og bare i hjembyen Kristiansand.

Han samlet opp, brukte noen av pengene og betalte lån og overføringer.

På den måten klarte han å overføre 700.000 kroner til egen konto.

Bilen og båten han skaffet seg, betalte han naturlig nok ikke med mynter, men overførte pengene fra bankkontoen som stadig økte.

— Vi ser ikke noe mønster her. Beløpene han vekslet inn varierte. Mye var basert på tilfeldigheter - uten at jeg kan gå nærmere inn på hva siktede har forklart, sier Ribe.

Han var selv med på ransakingen hjemme hos den 38 år gamle parkeringsvakten 20. juni i år. Her fant politiet 62 poser fulle av mynter på mannens soverom.

Beholdningen med mynter utgjorde 325.000 kroner, som parkeringsvakten har innrømmet at han har tappet fra parkeringsautomater i Kristiansand i løpet av de siste par årene.

Den fraskilte tobarnsfaren er løslatt fra varetekt, men er siktet for underslag av i alt 1,5 millioner kroner.

Sliten av dobbeltlivet

Siktedes forsvarer, advokat Arvid Kjervik, sier det ikke skal være lett å hvitvaske penger i Norge.

Han er kritisk både til bankenes og Parkeringsselskapets kontrollrutiner. Advokaten mener P-vakten burde vært stoppet langt tidligere.

— Det går an å stille spørsmål her. Verken bankene eller Parkeringsselskapet har prosedyrer som forhindrer denne type underslag. Når rutinene er dårlige, er det lett å bli fristet. Jo dårligere rutinene er, større er fristelsene, sier han.

Kjervik reagerer også på at pengene forsatte å strømme inn på kontoene til hans klient, også etter at Økokrim fikk hvitvaskmelding ved påsketider.

Da hadde parkeringsvakten tømt parkeringsautomater i Kristiansand siden starten av 2003. — Det er mange og relevante spørsmål om kontrollrutinene her vi vil ta opp under rettssaken, sier han.

På spørsmål forteller advokat Kjervik at hans klient har innrømmet at han etter hvert ble sliten av dobbeltlivet han levde.

— Vi har å gjøre med en alminnelig ansatt, som aldri har vært borti noe som helst. Han er ingen durkdreven skurk. Dette har tatt på. Nå prøver han å samle krefter, sier Kjervik.

Varslet Økokrim

Direktør i Sparebanken Pluss, Stein Hannevik, sier hans bank rapporterte om hvitvaskingen til Økokrim.

— Mannen har operert i mange banker. Vi fant det snålt at han hadde så mange småpenger. Det er uklokt å valse rundt slik, det gir mistanke, sier han.

Hannevik vil for øvrig verken avkrefte eller bekrefte om parkeringsvakten opererte med konto i hans bank.

Hannevik mener for øvrig bankens rutiner er gode nok. Han minner om at de nye og strengere kravene til rapportering i forbindelse med hvitvasking først kom i fjor - og at de er fulgt opp.

— Vi har 60.000 kunder, og ingen kan kreve rapportering. Det er ikke mulig å mene noe om folk har ett, to, fem eller sju hundre tusen kroner på konto. Men store og atypiske beløp blir slått ned på og varslet. Hvilken som helst bank som får en parkeringsvakt med mye mynter, vil reagere, mener Hannevik.