KRISTIANSAND: Den første telefonen kom 07.30. Det var en som spurte om det som sto i avvisen var for godt til å være sant, forteller major Inge Solvik, sjef på den flytekniske skolen på Kjevik. Det var den første av en lang rekke telefoner. Dette har virkelig skapt storm. Folk har ringt fra hele Agder, sier Solvik.

Annonsen i gårsdagens Fædrelandsvennen lokket med gratis baksetetur i et av luftforsvarets F-16 jagerfly. Siden den første telefonen kom til Solvik, har ikke telefonene på Kjevik stått stille. Jeg har trukket ut fasttelefonen, og mobilen skrudde jeg rett av, sier Solvik. Pågangen fra flyglade egder har vært enorm.

Hundrevis av telefoner

Vi har hatt så mye trøbbel at vi ikke har fått gjort noe annet enn å ta telefonene, sier sjef på skolesenteret på Kjevik, oberst Kjell Ingebrigtsen.

Han har ikke tall på hvor mange henvendelser som har kommet. — Jeg vet ikke. Det er i alle fall snakk om hundrevis, sier Ingebrigtsen.

Da Fædrelandsvennen var ute på Kjevik i går, forsøkte Solvik å skru på mobilen igjen. Straks den var slått på, begynte den å kime. Solvik måtte bare skru av mobilen igjen.

Det strømmet også inn tekstmeldinger fra folk som ville oppfylle drømmen om en tur i F-16. Bakgrunnen for kaoset er intern kappestrid mellom befalskolen og den flytekniske skolen på Kjevik.

Vanligvis er disse pekene uskyldige saker. Det er ment som intern moro. En gang fylte vi inngangspartiet til befalsskolen med juletrær slik at de ikke kom seg inn, forteller Solvik.

Det er første gang det har blitt så omfattende. Særlig er det mange barn som har ringt, og det er sårt å fortelle dem at de har blitt uskyldige ofre for at det bare er en spøk, fortsetter Solvik.

De telefonene som ikke Kjevik klarte å besvare ble viderekoblet til NATOs hovedkvarter på Jåttå utenfor Stavanger. Sentralbordet rapporterte i går ettermiddag at de hadde fått omtrent 80 henvendelser.

Kalt inn på teppet

Yrkesoffiseren som rykket inn annonsen, ble i går kalt inn på teppet til sjef for befalsskolen, major Inger Constance Rønning.

Han ble kalt inn til en samtale. Det å komme inn til en samtale er irettesettelse nok. Han innser hva han har gjort, og han ser rekkevidden av dette. Jeg kan garantere at noe lignende ikke skjer igjen, forsikrer Rønning.

Offiseren vil ikke få ytterligere reaksjoner fra militærledelsen. Dette er en svært uheldig episode som vi virkelig beklager, og jeg har det fulle og hele ansvar, presiserer Rønning.

Er det ikke et paradoks at dette skjer dagen etter elevene har tatt juleferie, og at det var en ansatt som gjorde dette?

Det er vel veldig bra. At også vi kan gjøre feil, mener Rønning.

Skoleledelsen ville i går ikke ut med hvilken grad yrkesoffiseren har, annet enn han har mellom fenrik- og løytnantgrad. Yrkesoffiseren tok ikke telefonen i går.

Informasjonsansvarlig i Luftforsvaret, major Christian Øverli, ville i går ikke kommentere saken. Dette er en sak som må tas lokalt, sier Øverli.