KRISTIANSAND: Etter flere havari på gamle ambulanser det siste halve året, ser sykehusledelsen seg nå nødt til å forbedre bilparken.

— For å fordele bilene over to budsjett starter vi anskaffelsen av fem biler i 2006, og får fem til i 2007. Disse blir byttet ut med de eldste bilene i landsdelen, sier Tor Laukvik, avdelingsleder for prehospital divisjon ved Sørlandet sykehus, til fvn.no.

- Tar for lang tid

Nyheten kom som en fin gave fra sykehusledelsen like før jul. Et par dager etter, på første juledag, ble ambulansepersonell igjen stående på bar bakke da girkassa brøt sammen under en utrykning fra Arendal til Risør. Bilen er en av dem som nå vil bli byttet ut.

— Vi er fornøyd med at vi nå får nye biler. Men det bekymrer oss at det tar for lang tid. Vi får ikke bilene før i høst, sier Laukvik.

Han mener likevel at publikum ikke har grunn til å bekymre seg.

— Vi kjører om lag 24 000 ambulanseoppdrag hvert år. Vi har driftsstans mindre enn ti ganger i året. De har ingen betydning for publikum.

Blir reservebiler

Ambulansetjenesten på Agder skal i dag ha 15 biler operative til enhver tid. I tillegg fungerer tre biler som reserver ved havari.

De ti nye bilene vil alle bli byttet ut med gamle, slik at det også vil være 15 klare til utrykning også etter 2007. — Men flere av de vi bruker nå vil bli brukt som reserver, sier Laukvik.

Kontrakten på de nye bilene er verdt 10,8 millioner kroner. En ny ambulanse koster mellom 800 000 og 1,1 millioner kroner, ifølge NTB. Utstyret for rundt 300 000 kroner kommer i tillegg.