De eldre foreldrene tar med barna på søndagstur og ferie i fjellet, mens de yngre foreldrene blir sittende foran PC-en eller går på kafé. Den nye generasjonen foreldre ser ut til å ha en livsstil som gjør at både de og barna er lite i bevegelse og blir overvektige.

Barna får ikke trent opp motorikken, eller kroppsbeherskelsen, opplyser forsker Per Egil Mjaavatn ved Pedagogisk institutt ved NTNU til Dagsavisen. Mjaavatn har ledet forskningsarbeidet til prosjektet «Barn – bevegelse – oppvekst» og fulgt barn i 100 familier fra de var seks til ni år gamle. Rapporten viser blant annet at unge foreldre tar barna sjeldnere med ut i skog og fjell. De er tidligere ute med å gi barna PC og TV på rommet. Pizza og pasta står oftere på middagsbordet hos unge foreldre.

Videre lar barna med de yngste foreldrene fruktkurven stå i fred, de drikker mest brus og forsyner seg grådigst av godteskåla. De bruker mest tid på TV og PC, siden de ofte har sine egne på barnerommet.

– Modne mødre har mest vett, for å si det veldig firkantet, for mor er viktig for familiens livsstil. De som får barn sent i livet, har kanskje et annet forhold til foreldrerollen enn de som får barn tidlig, sier Mjaavatn.

Familier der foreldrene har høyere utdanning, har dessuten en sunnere livsstil enn der foreldrene ikke har slik utdanning, viser rapporten.