Mandal: Markiser og persienner på utsiden av bygg er i strid med bestemmelsene i bevaringsplanen. Derfor hadde teknisk forvaltning innstilt på at søknaden måtte avslås. Samtidig påpekte etaten at en annen bolig i Nordgata hadde satt opp markiser i strid med bevaringsbestemmelsene.

— Jeg har vært invitert på besøk i boligen og registrert at det ikke er levelig i stua når sola steiker. Boligen ligger i krysset mellom Nordgata og Klokkerbråtet og er spesielt utsatt for ettermiddagssola, sa leder Sven Tallaksen (Frp) i planutvalget i går.

Han berømmet Skofteland for å ha en spesielt vedlikeholdt bolig, men hadde problemer med å finne solskadene huseieren hevdet vinduene hadde fått. Tallaksen hevdet at markiser på utsiden av bygget ikke ville ødelegge bevaringsverdien.

— Når fylkeskonservator har meddelt at markiser i stoff og med lys farge kan aksepteres, bør også planutvalget kunne godta det, sa Tallaksen. Han pekte på at fylkeskonservator hadde frarådet persienner på utsiden av bygget.

Jon G. Ask (H) støttet Tallaksen og ga samtidig uttrykk for at tillatelsen ikke ville bety markisenes inntogsmarsj i bevaringsområdene.

— Alle skal få en likeverdig behandling, men det er ikke garantert at de vil få et likeverdig resultat, sa Ask.

Eva Kvelland (V) mente markisene ville øke livskvaliteten i boligen, og syntes de ikke kunne sammenlignes med parabolantenner, mens Kjell Støle (Ap) trodde mange ville mene at parabol ga større livskvalitet enn markiser. Støle mente det var mulig å få gode løsninger mot solskjerming inne i boliger, men antok at det ville være atskillig mer kostbart enn markiser. Kennet Osberg (KrF) mintes at sola fikk parketten til å sprekke før han fikk solskjerming utendørs på Ime, og støttet markiseønsket.

Torfrid Skofteland har ikke privat uteplass, og kan ikke oppholde seg i stua når sola steiker. I planutvalget ble det opplyst at det i mellomkrigstiden var mange markiser i sentrum, men at de fleste er forsvunnet. Før markisene settes opp, har planutvalget krevd en detaljert tegning av materialene som skal benyttes og utformingen.