Kristiansand: Han sitter også i kotrollkommisjonen for psykiatriske sykehus i Vest-Agder og har selv pasient-erfaring gjennom 15 år.

Overlege Øyvind Bjørtvedt uttalte i gårsdagens avis at han ikke bryr seg om hva foreldrene til en 19-årig psykiatrisk pasient måtte mene, og at jenta heller burde gjøre noe selv for å forbedre sin situasjon. Han sa også at han etter 40 år i yrket er blitt immun.

— Etter lang erfaring med fagfolk undrer jeg meg over at folk som skal endre andre sin adferd ikke reflekterer over sin egen, sier Volden.

Fædrelandsvennen traff i går ham og andre representanter fra Mental Helse sammen med Oddvar Sæther, som er avdelingsleder for psykiatri og klinikksjef Anders Wahlstedt ved psykiatrisk avdeling på Sørlandet sykehus Kristiansand.

Sæther og Wahlstedt understreker at sykehuset jobber for en mer helhetlig tilnærming til pasienten og en bedre samtale med pårørende.

— Arbeid med pårørende er veldig viktig, og det har skjedd mye de siste 20 årene, sier de to.

— Men det er ikke slik familien til 19-åringen føler det?

— Jeg kan ikke gå inn på denne konkrete saken på grunn av taushetsplikt og at jeg ikke kjenner saken godt nok, sier Wahlstedt.

— Kan en overlege skrive ut en pasient like etter at en annen lege har lagt henne inn?

— Ja, det kan han. Noen ganger kan en lege søke en pasient innlagt, og så hender det at spesialistene mener pasienten trenger en annen eller kortere behandling. Det hender også at han eller hun ikke vil være der lenger. Når pasienten så er i sine vanlige omgivelser et par timer senere, kan det hele virke ganske tragisk for de pårørende, og situasjonen kan endre seg for pasienten, sier Wahlstedt.

— I 2004 burde det være veldig lett for en bedrift med så mange ansatte å ordne opp i det, kommenterer Volden.

Sæther forklarer at sykehuset har et utstrakt samarbeid mellom fastlege og psykiatrisk avdeling.

— Etter samtale med fastleger virker det som om det ikke alltid er praksis?

— Det er praksis, men det hender det glipper. Husk at psykiatri er mer komplisert enn ett beinbrudd, og det er vanskeligere å finne riktig behandling.

— Men vi er på vei mot et bedre psykiatrisk tilbud. Vi ønsker å legge forholdene til rette, og vi vil mer enn det vi klarer i dag, sier Wahlstedt.

— Hvordan vil du kommentere Bjørtvedts uttalelse om at han er blitt immun etter 40 år i yrket?

Jeg beklager formen uttalelsene hans har fått. Men innholdet, at han ikke vil gå inn på den spesifikke saken, den støtter jeg. Han kan ikke gjøre det, sier Wahlstedt.

hilde.moi@fedrelandsvennen.no