KRISTIANSAND: — Vi avklarte forholdet til Frp i 2001 da Frp valgte å støtte vår regjering fremfor Ap. Den avklaringen var og er vi godt fornøyd med, sier Kjell Magne Bondevik til Fædrelandsvennen.

Nestleder i Kristiansand KrF, Steinar Kristiansen, har etterlyst en diskusjon om KrFs forhold til Frp for å demme opp for det rød-grønne alternativet. Styret i Kristiansand KrF har også bedt partiledelsen om å ta initiativet til en grundig debatt om dette.

Men Bondevik sier altså nei. Han understreker at regjeringen samarbeider godt med Frp fra sak til sak. Men sier samtidig at den politiske avstanden mellom KrF og Frp er for stor til at det kan bli aktuelt med en flertallsregjering etter valget, hvis det borgerlige flertallet holder seg.

— Bistand, alkohol, miljø og distriktspolitikk er eksempler på viktige verdispørsmål hvor vi står for langt fra hverandre.

— Hva med en bindende politisk avtale med Frp i Stortinget?

— Avklaringen fra 2001 vil stå seg godt også etter valget.

— Men velgerne synes å sette pris på at partiene til venstre samler seg om et mulig flertallsalternativ?

— Det er klart det er forlokkende å reklamere med et mulig flertall, men spørsmålet er hva de vil bruke flertallet til. I dag aner ingen hva de vil bruke et eventuelt flertall til innen for eksempel energi- og miljøpolitikken eller på det sikkerhetspolitiske området.

— Men er du overrasket over at disse partiene gjør det så godt på meningsmålingene?

— Nei, fordi det å sitte med regjeringsansvar over tid gir en slitasje-effekt.

Bondevik mener de politiske vindene vil snu når det nærmer seg valget.

— Da vil fokus rettes mer mot de praktiske politiske spørsmålene, og da vil flere velgere trekkes mot oss.

VIDAR UDJUS