ROJALES: Opprinnelig fra Lillesand, og med ti år som kristiansander på baken, kan Remi André trygt karakterisere seg som ekte sørlending. Han er vant med vindfulle og sure sørlandsvintre, med snø og minusgrader. Men når Uaktuelt møter ham ved morgengry på den norske skolen i Rojales, hutrer han i 20 pluss.

— Det er kaldt i dag! En blir fort vant med varmen her nede. Jeg har bodd her i to år nå, og hver gang jeg kommer hjem til Norge på sommeren går jeg med lue og skjerf i et par uker for å venne meg til det, sier Remi André, mens gåsehuden står på armene.

Til Norge for å bli tømrer

Remi André og familien hans flyttet til Spania på grunn av farens helse. Selv ønsker Remi André å reise tilbake til Norge etter første året på videregående, mens familien antakeligvis blir boende.

— Vi leier hus nå, men en kan ikke se bort ifra at mamma og pappa kommer til å bli. Jeg vil tilbake til Norge for å ta byggfag på videregående. Det kan de ikke tilby meg her nede. I tillegg er markedet for tømrere særdeles lite her, smiler han og refererer til de endeløse rekkene av pastellfargede murhus i nabolaget.

Stort frafall

Remi André har fått mange gode venner på skolen. Alle elevene er norske, og befinner seg i Spania av ulike årsåker. Som regel er de med foreldrene på permisjon eller i forbindelse med sykdom. Hvor lenge hver av dem blir boende er dermed veldig forskjellig, og Remi André har opplevd at mange klassekamerater har flyttet hjem.

— Vi er så få elever i hver klasse at det merkes når noen forsvinner. Da jeg kom ned ble alle kjent med hverandre i løpet av én dag, og ble gode venner. I år begynte vi som 15 elever i klassen, og nå er det bare åtte igjen. De andre har flyttet tilbake, forklarer han.

Synes du det er trist å miste så mange venner etter så kort tid?

— Selvfølgelig. Men når noen forsvinner, så kommer det jo hele tiden noen nye også, sier Remi André, og legger til at han fremdeles har god kontakt med kamerater hjemme i Norge, som han gleder seg til å flytte tilbake til.

Tilbakeholdne spanjoler

Elevene på den norske skolen i Rojales lærer spansk fra første klasse. Spansklærer og kontoransvarlig, Lise Bråtha, har bodd i Spania i 17 år, og poengterer at språkopplæringen er verdifull.

— Det er viktig at elevene lærer seg å kommunisere med lokalbefolkningen. Vi merker at de som driver med fritidsaktiviteter hvor de omgås spanjoler lærer språket mye hurtigere enn de som bare omgås andre nordmenn, sier hun.

Generelt er de spanske skoleelevene i nærområdet tilbakeholdne når det gjelder å ta kontakt med sine norske naboer.

— Vi prøver å få i gang noen felles arrangementer ved starten av hvert semester, men opplever at de spanske ungdommene er lite interessert i å ta kontakt med oss utover det. Og det er jo selvfølgelig litt synd, forteller Bråtha.

ann.magritt.arnli@fedrelandsvennen.no