KRISTIANSAND: Kristiansand tingrett har dømt den 62 år gamle mannen til fengsel i ni måneder, mens ektefellen (60) er dømt til fengsel i 90 dager for grov trygdesvindel.

Det var i tidsrommet 1. februar 1999 til 1. november 2003 mannen svindlet Kristiansand trygdekontor til å utbetale over 255.000. kroner i uførepensjon. I det samme tidsrommet drev han et firma som formidlet jaktreiser i Canada. Mannen omsatte for mer enn syv millioner kroner i firmaet i denne perioden. Han tjente da mer enn fribeløpet, og mottok samtidig 100 prosent uførepensjon.

Den 61 år gamle ektefellen er dømt for samme forhold, fordi hun drev firmaet sammen med mannen sin, og fikk utbetalt 153.000. kroner for mye fra trygdekontoret.

Kristiansand tingrett fant bevist ut over enhver rimelig tvil at ekteparet svindlet trygdekontoret, og ekteparet har i sine forklaringer hovedsakelig erkjent de faktiske forhold.

Retten dømmer dem derfor for grovt bedrageri.

Den 62 år gamle mannen dømmes for trygdebedrageri, og i tillegg for brudd på likningsloven og manglende regnskapsførsel.

Mannen førte ikke regnskap for firmaet som formidlet jaktreisene over en fireårsperiode fra 1. januar 1999 til 1. januar 2003. I straffeskjerpende retning skriver retten at bedrageriet er stort, og at det har pågått over en lang periode.

I formildende retning trekker retten fram at 62-åringen har tilbakebetalt beløpet han har svindlet.

Den 60 år gamle kvinnen dømmes for trygdebedrageri, og i skjerpende retning vektlegger retten at bedrageriet pågikk i over fire år.

– Tiltalte har således vist et fast forbrytersk forsett, skriver retten.

Kvinnen har også tilbakebetalt det svindlede beløpet, og dette taler i formidlene retning.

Men retten skriver at beløpet er alt for stort til at kvinnen kan idømmes betinget fengsel.

Ifølge dommen har trygdekontoret regnet ut at kvinnen mottok 152.000 for mye i trygd, mens ektemannen har fått utbetalt 255.000 kroner mer enn han hadde krav på. Kristiansand tingrett legger trygdekontorets beregninger til grunn.

Dommen fra Kristiansand tingrett er ikke rettskraftig og ble avsagt i går.