KRISTIANSAND: — Jeg er glad for at jeg er tatt. Det er en lettelse, og jeg angrer bittert på det jeg gjorde. Jeg ber om unnskyldning, sier 23-åringen til Fædrelandsvennen.

Han er en vanlig bygutt med leilighet, jobb og kjæreste, og sier at alt kan skje i fylla.

— Men det er mitt ansvar. Lærdommen er at alkohol er farlig. Det er kun min skyld at jeg ikke greide å tenke klart, sier 23-åringen som tilsto i politiavhør i går ettermiddag.

I går kveld møttes cellisten Nemanja Markociv og etterforskningsleder Geir Hansen hverandre utenfor Seven Eleven der Nemanja ble så kraftig rundjult 17. november.

Unikt

Begge takker Fædrelandsvennen for oppklaringen av saken.

For første gang i avisens historie - og politiets - er en kriminalsak oppklart som følge av et innlegg til Fvn.no sitt debattforum.

— Kanskje hadde vi oppklart saken likevel. Men det er ikke til å legge skjul på at informasjonen til Fædrelandsvennen ble helt avgjørende for oss, sier Geir Hansen.

— På basis av avisens navnetips, innkalte vi 23-åringen til avhør som vitne. Under avhøret kom det fram ting som gjorde at vi hadde grunn til å mistenke personen. Vi endret hans status - og så kom innrømmelsen, forteller Hansen.

Tipset politiet

I midten av forrige uke fikk nettjournalist Morten Eng ett innlegg til debattforum på fvn.no hvor det sto hvem som hadde utført volden mot Nemanja Markovic.

— Vi forsto dette som at avsender ønsket sitt debattinnlegg gjort kjent, men vi kunne selvsagt ikke publisere dette på nettet. Derfor bestemte vi oss for å fortelle navnet videre til politiet, forklarer sjefredaktør Finn Holmer-Hoven.

Han har aldri vært borti lignende, men føler ikke at Fædrelandsvennen har gjort noe presseetisk betenkelig ved å tyste til politiet.

— Et tips av denne karakter er ikke upublisert materiale i vanlig forstand. Og vi snakker ikke om vanlig kildebeskyttelse, vi har heller ikke oppgitt hvem som tipset oss. Jeg synes avisen har et ansvar for å medvirke til å oppklare kriminelle handlinger i den grad vi kan og når det ikke strider mot vår pressetikk. Vi har et samfunnsansvar, sier Holmer-Hoven.

Når folk tipser politiet, kan de komme inn under vitneplikt. Når de gjør kjent hva de vet via et debattforum, kan de unngå å gjøre seg selv kjent.

Holmer-Hoven tror likevel ikke at vi vil oppleve mange slike saker fremover, at vitner kontakter nettaviser i stedet for politiet.

— Jeg ser på dette som én helt spesiell sak, sier han.

Thats great!

Nemanja Markovic reiser hjem til Serbia på juleferie mandag. Han sier «thats great» når han får høre at avisen medvirket til å oppklare saken.

  • Jeg er tryggere når jeg vet at gjerningsmannen er tatt.

— Han sier han angrer bittert?

— Det er nok fordi han er tatt av politiet. Hadde han virkelig angret, hadde han vel meldt seg de fire dagene jeg lå alvorlig skadet på sykehus, sier den unge cellisten.