kristiansand: Nesten like presis som kong Olav dukket prinsesse Märtha Louise opp fra bak et forheng på Kristiansand Folkebibliotek i går klokken 16.31. Ute i biblioteklokalet ventet flere hundre mennesker spent på henne. I den tettpakkede mengden var nok barna i flertall, men majoriteten var ikke stor.

— Nå skal jeg fortelle hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet, innledet den åpenbart gravide prinsessen. (Hun sa altså «de», ikke «vi».) Og så leste hun nesten hele boken sin på et kvarter. Den handler om nettopp farfaren, kong Olav, da han var veldig liten og kom fra Danmark som prins. En smule kunstnerisk frihet har nok barnebarnet bevilget seg i forfattergjerningen, men mye virket autentisk på ikke-rojale som har levd en stund.

Høytlesingen foregikk med innlevelse og tidvis på dansk - også det i kyndig stil. Innholdsmessig viste «norske tradisjoner og væremåte» seg å stå sentralt. Det var den slags lilleprinsen angivelig ble satt til å utforske for 100 år siden.

Før prinsesseentreen hadde en røslig kar med plugg i øret tatt oppstilling på et egnet utsiktssted. Senere dukket en til av samme slag opp, pluss at et par sikkerhetsvakter fra Falck ble observert. Regien var stram, overvåket av myndighetspersoner som må ha vært enten fra Slottet eller Cappelen Forlag.

— Jeg heter ikke Mari, men Maren! forklarte en av de første som fikk skriftlig hilsen i boken sin etter opplesningen, men som altså måtte tilbake en gang til. (Det gikk helt greit.) Køen var lang, mange hadde kjøpt boken til 199 kroner. Noen stilte sågar med fire eksemplarer!

— Vi har opplesninger her av og til. Dokketeater også, forklarte en av bibliotekarene.

— Under en minnemarkering for 2. verdenskrig for en del år siden var det kanskje like mange mennesker her. Jeg vet ikke helt, sa biblioteksjef Anne Kristin Undlien.

rune.reinertsen@fedrelandsvennen.no